Barbecue Basics: de barbecue

Wanneer je net begint met barbecueën kunnen wij ons goed voorstellen dat het lastig kan zijn en dat je wordt overladen met informatie en je een aantal keuzes moet maken. In deze blog serie ‘Barbecue Basics’ proberen we je op weg te helpen. Zodat jij voor jou de juiste keuzes kunt maken en hopen we dat je net zoveel plezier beleeft aan het barbecueën als wij hebben. In het eerste deel van Barbecue Basics: de barbecue. Wel zo makkelijk als je een lekker stuk vlees of vis wilt gaan grillen.

We beperken ons tot de houtskool barbecue omdat wij deze simpelweg het leukste vinden om mee te spelen. Mannen (maar ook vrouwen) en vuur is een gouden combinatie.

De kamado barbecue

De eerste keuze die je gaat maken is: wordt het een kamado- of een kogelbarbecue?

Bij een kamado denk je al snel aan een Big GreenEgg. Maar een kamado is het type barbecue namelijk een barbecue gemaakt van keramiek. Het grote voordeel van dit type barbecue is dat ze makkelijker op temperatuur te houden zijn en dat je met gebruik van een zogenaamde plate setter eenvoudig indirect kunt barbecueën en door het gebruik van een plate setter je een groot grill opervlakte hebt. Het nadeel is dat het een relatief dure barbecue is waarbij je minimaal een aantal accessoires nodig hebt om goed te kunnen starten.

Kamado barbecue.
foto: biggreenegg.eu

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer merken op de markt gekomen die ook in prijs ver uiteen lopen. Wij zijn van mening dat de spreuk “goedkoop is duurkoop” hier van toepassing is. Dat heeft te maken met de kwaliteit van het product zoals die van een Big GreenEgg, Kamado Joe of Black Basterd en de service + garantie die deze merken bieden. Ook het verkrijgen van goede en degelijke accessoires die je nodig hebt spelen hierbij een rol. Bovengenoemde merken hebben voor hun barbecues passende spullen zodat je zeker bent dat wanneer je iets koopt het ook op jouw kamado past.

De kogelbarbecue

Kogelbarbecue
foto: weber.com

Een goedkoper alternatief is een kogelbarbecue. Sinds jaar en dag staat dit type barbecue synoniem voor een Weber. Deze barbecues zijn ten opzichte van de bovengenoemde kamado’s een stuk goedkoper. De kogelbarbecue, of kettle, zijn gemaakt met metaal. De meest gangbare maten hebben een grill oppervlakte van 47 cm of 57 cm. Om indirect te kunnen grillen, de techniek die vaak voor low and slow barbecueën gebruikt wordt, moet je de kolen aan één kant van de barbecue leggen en het vlees aan de andere kant.

Hierdoor houd je, in tegenstelling tot de kamado, een kleiner grill oppervlakte over. Ook het op temperatuur houden van de kamado vergt iets meer inspanning / oefening. Net als bij de kamado kun je met het schuiven van de ventilatierooster de luchttoevoer regulieren. Alleen bij koud weer verliest een kogelbarbecue sneller zijn temperatuur omdat deze van metaal is gemaakt.

Wanneer je begint met barbecueën en je weet nog niet zeker of het iets voor jouw is overweeg dan om een tweedehands barbecue te kopen via marktplaats. Hier kun je voor een schappelijk bedrag al snel een goede Weber op de kop tikken. Probeer dan bijvoorbeeld dit model te vinden waarbij een keteltemperatuur meter in het deksel zit.

Wij, het genootschap achter BBQRockstars, hebben onze eerste stappen gezet op een kogelbarbecue en zijn later overgestapt op een kamado. Zelf kook ik al 6 jaar op een Weber 57 cm GBS barbecue en daar kun je de lekkerste gerechten op klaar maken. Van pulled pork tot gegrilde octopus. Het kan allemaal. Heb je vragen over het maken van de juiste keuze voor jouw barbecue droom, stel ze gerust. We helpen je graag.