De lekkerste kipsate met zelfgemaakte satesaus

Gang: Voorbereiding: Grilltijd: Aantal personen:

Misschien wel de belangrijkste klassieker, en hierbij heb je het lekkerste recept voor de kipsate en voor de zelfgemaakte satesaus. Hier ga je punten me scoren, makkelijk maar wel errug lekker. Zorg dat je snel je eigen spies te pakken hebt, voordat ze op zijn.

Ingrediënten

  • 4 kipfilets
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel katoembar
  • zout en peper
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepel arachide olie
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 suiker
  • 400 gram pindakaas
  • 2 knoflook
  • 4 theelepel sambal
  • 100 milliliter kokosmelk
  • 400 milliliter water
  • 5 eetlepel limoensap
  • 4 theelepel bruine suiker

Bereiding

  1. Neem een kom (of marinade bakje) en meng hierin de ingrediënten voor de marinade (laos, katoembar, sambal, arachideolie, gemberpoeder en suiker). Breng het op smaak met peper en zout. Zet de sateprikkers vast in een glas water.
  2. Snij de kipfilet in kleine blokjes. Leg nu het satévlees in de marinade, dek de schaal af. Laat het vlees minstens 2 uur in de koelkast staan en roer het af en toe om. Rijg het vlees uiteindelijk aan de satéprikkers.
  3. Zet voor de satesaus een pan op het vuur, met water en pindakaas. Is alle pindakaas opgelost en is het mengsel goed heet? Dan kun je pan van het vuur halen. Nu is het tijd om de pindasaus op smaak te maken.
  4. Voeg de bruine suiker samen met de sojasaus en het limoensap in de pan. Roer goed door en zorg dat je een mooi egaal papje krijgt. Voeg nu de sambal en de kokosmelk toe. Pers twee tenen knoflook bij het kruidenmengsel en roer nog eens goed door.
  5. Maak de satésaus af door hem op hoog vuur goed te roeren. Je kunt eventueel nog extra smaak toevoegen door van een van de ingrediënten wat extra toe te voegen. Verder kun je de satésaus wat dunner maken met een scheutje water.
  6. Rooster de satéspiezen in ongeveer 7 minuten gaar boven een hete barbecue op direct vuur met gesloten deksel, zo karameliseert de buitenkant, en gaart het goed van binnen.

Lekker erbij