Kies de juiste speklap

De eerste stap is het kiezen van de juiste speklap. En dan bedoelen we met name de juiste dikte. Ga je voor een knapperige lap, dan volstaat een dikte van een halve centimeter. Gaat je voorkeur uit naar een zachtere variant. Zorg er dan voor dat je speklap minimaal 1 cm dik is.

Speklapjes marineren

Dit is een super simpel, klassiek en daarom erg lekker gerecht. Speklapjes gemarineerd in een zoet pittige marinade. We beginnen door water, honing, azijn, tomatenpuree door elkaar te mengen. Pers ook de knoflook er doorheen. Breng de marinade op smaak met tabasco, wat zout en de worcestersaus. Het liefste laten we de speklapjes minsten een dagdeel (4 uur) marineren maar ze zijn ook al erg lekker na 45 minuten tot een uur. Je kunt kiezen om de speklapjes in een schaal of een zak te marineren, leg het wel in de koelkast.

Het grillen van de speklapjes

Zodra het marineren klaar is wordt het tijd om de speklapjes te grillen boven een hete barbecue zodat ze goed knapperig worden. Stook de bbq op tot een temperatuur van zo’n 180 tot 200 graden. Haal de gemarineerde speklapjes uit de marinade, bewaar de marinade nog wel. Die gebruiken we om ze nog wat te lakken tijdens het grillen. Gebruik een barbecue met een deksel zodat je het vuur goed onder controle kan houden. Het vet wat van het spek afdruipt vat snel vlam en daardoor verbranden ze snel. Je kunt ze het beste ook verplaatsen naar een plek zonder vuur, of even op een indirecte zone leggen.

Deze speklapjes in zoet pittige marinade zijn klaar in een handomdraai en oh zo lekker! Ook erg lekker met Surinaamse zoet zure komkommer.

speklapjes in pittige marinade

In dit recept is o.a. gebruikt:

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal 1 x per maand de laatste recepten, tips en aanbiedingen.

    speklapjes in pittige marinade

    Speklapjes in zoet pittige marinade

    Super simpel, klassiek en daarom erg lekker. We gaan speklapjes marineren in een zoet pittige marinade. Deze worden daarna boven een hete bbq goed knapperig gegrild.
    Voorbereidingstijd 45 minuten
    Bereidingstijd 10 minuten
    Totale tijd 55 minuten
    Gang Hoofdgerecht
    Keuken BBQ
    Porties 4 personen

    Ingrediënten
      

    • 4 speklapjes
    • 2 tenen knoflook
    • 1 snufje zout
    • 1 eetlepel worcestersaus
    • 1 eetlepel azijn
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 eetlepel tabasco
    • 3 eetlepels honing
    • 1 blikje tomatenpuree

    Instructies
     

    • Meng in een maatbeker 50 ml water met de honing de azijn, tomatenpuree en pers de knoflook erin. Breng deze marinade nu op smaak met de tabasco, een snufje zout en de worcestersaus. Laat de speklappen minstens een half uur in de marinade (gebruik eventueel een marinade bakje) liggen, zodat de marinade goed in kan trekken. We streven er zelf naar om ze een dag van te voren al in de marinade te leggen.
    • Bereid de BBQ voor op directe hoge warmte. Streef temperatuur is 180 - 200 graden. Rooster de speklapjes in ongeveer 10 minuten gaar op een hete barbecue. Sluit hierbij de deksel. Dit voorkomt ook dat het spek vlam vat, wat anders gebeurd door weglekkend vet uit de speklapjes.
    • Je kunt er voor kiezen om tijdens het grillen nog wat marinade over de speklapjes te smeren. Op deze manier krijgen ze nog wat lekker karamelliseren.
    Trefwoord marineren, speklap, varken

    ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: