Barbecue Basics: Accessoires

Nadat je de juiste keuze hebt gemaakt van een barbecue is het nu tijd om de barbecue accessoires door te nemen. Er zijn er een aantal die je leven in het begin een stuk makkelijker gaan maken als je begint met barbecueën.

Tang en Spatel

De twee meest basis accessoires voor de barbecue zijn een tang en een spatel. Deze gebruik je bijna iedere keer als je achter de bbq staat. Heel handig om je vlees, vis groente te draaien en te verplaatsen op de barbecue.

Kerntemperatuurmeter

Meten is weten. Daarom heb je een kerntemperatuurmeter nodig. Je hebt daarin twee smaken. Een meter met een probe of zoals hier rechts afgebeeld staat een thermapen. Een meter met een probe eraan is nodig als je grote stukken vlees low & slow gaat garen. Een probe steek je in het vlees, zo centraal mogelijk en deze houdt steeds de kerntemperatuur bij. De meeste hebben ook een app waarmee je via bluetooth de temperatuur ontwikkeling kan bij houden.

Er zijn ook probe kerntemperatuurmeters waarbij je 2 of meer probes kan aansluiten mocht je meerdere stukken vlees in de gaten willen houden. Ook kun je een probe aansluiten die de dome temperatuur (de temperatuur rondom het vlees) in de gaten houdt. Persoonlijk ben ik fan van de iGrill 2 van Weber.

Daarnaast heb je ook een thermapen. Deze leest direct de temperatuur af en is ideaal als je bijvoorbeeld vis of dunnere stukken vlees gaat bereiden. Je weet dan direct de temperatuur en ziet deze ook direct veranderen zodra je de pen dieper het vlees in duwt. De Thermapen is hierin heer en meester.

Schoonmaakborstel

Onderhoud is behoud en dat geldt ook voor een barbecue. Maak daarom altijd je barbecue rooster goed schoon met een schoonmaakborstel.

Brikettenstarter

Weber brikettenstarter

Als je een ketelbarbecue hebt is een brikettenstarter je grote vriend. In tegenstelling tot de naam kun je er ook prima houtskool mee aanmaken. Vul de starter met de gewenste hoeveelheid brandstof, steek 2 of 3 aanmaakblokjes aan en zet de brikettenstarter er overheen. Wacht tot de kolen of briketten heet zijn en kieper hem leeg in de barbecue.