BBQ dry rubs en kruidenzout

Een dry rub is een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen om je BBQ producten mee op smaak te brengen. De kruiden en specerijen worden altijd in gedroogde vorm verwerkt, en kunnen droog en in sommige gevallen nat gebruikt worden. Je kunt allerlei dry rubs of kruidenzouten kopen. Wij hebben er ook verschillende geprobeerd, bijvoorbeeld van Raymond’s BBQ Gourmet. Onze bevindingen hiervan posten we later.

Een dry rub reageert anders met het product dan een marinade. Omdat je het niet lang in marinades legt, blijft de smaak van het product beter behouden. Ook blijft zo de structuur van het vlees behouden. Een dry rub is bij uitstek geschikt voor grotere stukken vlees. Het zout van de kruidingmix onttrekt het vocht van het product en bij heel mager vlees of kleine stukjes loop je de kans dat het vlees uitdroogt op de barbecue.

Een dry rub is ook eenvoudig zelf te maken.  De kruiden worden vaak zonder vet (droog) verwarmd bij het mengen, zo komen bij de bereiding van de dry rub al allerlei heerlijke aroma’s vrij. De specerijen in de rubs worden daarna grof gemalen, bijvoorbeeld in een vijzel. Je kunt ze gebruiken voor vlees, vis, groenten en desserts.

Als je toch lekker bezig bent met een rub recept te maken, maak er een paar tegelijk en lekker veel. Wat je over hebt kun je goed bewaren in een goed sluitende pot. Met onze recepten maak je in een keer een voorraadje voor meerdere keren BBQ plezier voor thuis of bij vrienden. Zo shine je eenvoudig iedere keer weer als BBQ Rockstar.

Aan de slag? Check onze rubs: