Verschillende grillmethoden uitgelegd

Wanneer je bbq recepten leest kom je verschillende grillmethoden tegenkomen. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen direct- en indirectgrillen, 50/50 en circulair. Daarnaast bekijken we welke methode je kan gebruiken voor het bereiden van je gerechten.

De grillmethoden die we hier uitleggen zijn, op circulair na, geschikt voor zowel kolen als gasbarbecues. Bij een gasbarbecue is het wel handig als je beschikking hebt over meerdere gaspitten die je afzonderlijk van elkaar kan bedienen.

Direct grillen

Direct grillen is de meest bekende methode. Je verdeeld je kolen/briketten gelijkmatig over de gehele bodem van je barbecue. Bij een gasbarbecue staat dus alles aan op dezelfde temperatuur. Deze methode is uitermate geschikt voor gerechten die niet lang nodig hebben, denk hierbij aan biefstuk, garnalen of kip spiesjes. Vuistregel die wij aanhouden is dat het gerecht maximaal 10 tot 15 minuten erop mag liggen. Wanneer het langer is kies dan een andere methode.

Indirect grillen

Om indirect te kunnen grillen verdeel je de kolen aan de linker- en rechterkant van je barbecue. Bij een gasbarbecue steek je alleen de buitenste pitten aan. Tussen de kolen zet je een druipbak om vocht uit het vlees in op te vangen. Deze methode gebruik je voor grote stukken vlees, hele vissen of lamsrack. Wanneer het vlees te groot zodat deze toch gedeeltelijk direct boven de kolen ligt, gebruik dan de 50/50 methode.

50/50 grillen

indirect grillen

Bij de 50/50 methode verdeel je je barbecue in 2 delen. Leg de kolen aan 1 kant een een druipbak aan de andere. Met deze methode simuleer je een hete lucht oven waarbij de warmte vanaf 1 plek komt. Je kan deze methode perfect gebruiken als je voor een groot aantal mensen staat te te grillen waarbij je wat kleine gerechten als hamburgers, sate etc. hebt. Je kan dan grillen op directe hitte, en zodra de gerechten klaar zijn ze op indirecte warmte laten rusten en ze op temperatuur houden. Ook kan je een mooi groot stuk vlees op deze manier langzaam klaar maken zonder dat het vlees verschroeit.

Bij een gasbarbecue zorg je ervoor dat er 1 of 2 pitten uitstaan.

Circulair grillen

Bij circulair grillen leg je de hete kolen of briketten lang de rand van je bbq. In het middel heb je dan ruimte waar geen kolen liggen, hier kan je eventueel een aluminium bakje zetten om druipvocht op te vangen. Voor deze grillmethode is het wel handig als je een kogelbarbecue hebt, je gebruikt deze techniek namelijk om een oven te simuleren waarin je lekker brood, cake of pizza’s bakt.

Het gebruik van deze methode is enkel geschikt op kolenbarbecues en dan met name de kogelbarbecue.