In Zuid-Amerika het meest gegeten stuk vlees: Picanha. In het Nederlands ook wel staartstuk genoemd. Geweldig om klaar te maken, en ook nog eens heerlijk om te eten.
Snij de picanha op de vet kant kruislings in. Probeer niet in het vlees te snijden. De ruiten moeten ongeveer 2 cm groot zijn. Strooi grof zeezout er over en wrijf goed in.
Leg de Picanha op de vleeszijde voor 10 minuten op het zout.
Prepareer de barbecue zodat je het vlees indirect kan garen op ongeveer 120 graden.
Wrijf het zout van de vleeszijde van de Picanha en leg hem op deze zijde op de barbecue, steek de kerntemperatuurmeter er in het midden in.
Zodra je een kerntemperatuur van 50 graden hebt bereikt haal je het vlees van de BBQ, schuif de kolen naar het midden en zorg dat ze goed heet zijn. Pak de picanha eventueel even in aluminium folie, niet te strak. De damp moet weg kunnen.
Let op: leg nu de Picanha met de vetzijde direct op de kolen. Pas goed op voor de steekvlam! Beweeg de Picanha in de vlammen zodat er een lekker krokant korstje op komt. Dit duurt een paar minuten. Prik af en toe de temperatuurmeter erin om te voorkomen dat je te lang door gaart. Zorg dat je niet boven de 52 - 53 graden uit komt.
Wikkel de Picanha in aluminiumfolie en laat het voor 10 minuten rusten. Ook hier niet te strak. Daarna snijd je de Picanha in dunne plakjes, strooi je er nog een beetje zeezout op en geniet! Ook erg lekker met chimichurri!