Neem een kom (of marinade bakje) en meng hierin de ingrediënten voor de marinade (laos, ketoembar, sambal, arachideolie, gemberpoeder en suiker). Breng het op smaak met peper en zout. Zet de satéprikkers vast in een glas water.
Snij de kipfilet in kleine blokjes. Leg nu het satévlees in de marinade, dek de schaal af. Laat het vlees minstens 2 uur in de koelkast staan en roer het af en toe om. Rijg het vlees uiteindelijk aan de satéprikkers.
Satésaus
Zet voor de satésaus een pan op het vuur, met water en pindakaas. Is alle pindakaas opgelost en is het mengsel goed heet? Dan kun je pan van het vuur halen. Nu is het tijd om de pindasaus op smaak te maken.
Voeg de bruine suiker samen met de sojasaus en het limoensap in de pan. Roer goed door en zorg dat je een mooi egaal papje krijgt. Voeg nu de sambal en de kokosmelk toe. Pers twee tenen knoflook bij het kruidenmengsel en roer nog eens goed door.
Maak de satésaus af door hem op hoog vuur goed te roeren. Je kunt eventueel nog extra smaak toevoegen door van een van de ingrediënten wat extra toe te voegen. Verder kun je de satésaus wat dunner maken met een scheutje water.
Kipsaté grillen
Rooster de satéspiezen in ongeveer 7 minuten gaar boven een hete barbecue op direct vuur met gesloten deksel, zo karameliseert de buitenkant, en gaart het goed van binnen.