Er zijn maar weinig dingen die zó de sfeer van vakantie, zomer en gezelligheid oproepen als de geur van gyros op de barbecue. Denk: knapperige randjes, kruidige aroma’s en sappig vlees, langzaam gegaard aan het spit.
Snij de procureur in dunne plakjes, probeer ze maximaal 0,5 cm dik te maken. Doe het vlees in een grote kom.
Giet de olijfolie en de rodewijnazijn over het vlees en wrijf het goed in. Strooi de rub over het vlees en zorg dat ieder stukje vlees er goed onder zit. Eventueel nog wat zout & peper toevoegen.
Doe het vlees in een bak of zak en zet het afgesloten in de koelkast. Bij voorkeur laat je het een nachtje intrekken.
Rijg het vlees aan het spit, druk het vlees goed aan. Klem het vlees vast tussen de spiezen. Verwarm de barbecue voor op 150 - 170 graden en zorg dat de kolen aan weerzijde van het spit liggen.
Gaar het vlees nu voor ongeveer 1,5 uur lang. Je kunt dan de eerste stukken eraf snijden en daar het vlees weer terug hangen. Het afgesnede vlees kun je direct opeten of even bewaren tot de rest ook klaar is.
Snijd zo in 3 a 4 keer het vlees van het spit af. Op een gegeven moment kom je de spiezen tegen. Ik heb deze er op een gegeven moment af gehaald om zo het vlees makkelijker te kunnen snijden.
Warm in de tussentijd je pitta broodjes op. Serveer het vlees op een pitta met lekkere tzatziki, rode ui, tomaat en frietjes.