Met dit recept kan je broodje pulled pork niet fout gaan. Met dit handige stappenplan kun jij ervoor zorgen dat je een hongerige groep eters makkelijk kan voorzien!
06:00 uur. De wekker is net gegaan en je steekt de barbecue aan. Daarna is het tijd om de procureur uit de koelkast te halen, verpakking eraf en goed droog te deppen met keukenpapier. Tip: zorg dat je de avond vooraf alles al klaar hebt staan: barbecue schoon, kolen erin, aanmaakwokkels erbij etc. Dan kan direct de fik erin.
We smeren de procureur in met de mosterd, dit doen we overigens niet voor de smaak maar dit zorgt ervoor dat de rub goed blijft plakken. Het helpt ook gelijk om te zien of de rub overal zit.
Nu kan de rub ervover. Gebruik hiervoor een rub geschikt voor varkensvlees, persoonlijk vind ik de Butt Rub van Bad Byrons's erg lekker. Niet te zoet.
06:30 uur. De barbecue is warm, we streven naar 110 - 130 graden. Plaats 1 van de alumium bakken onder het vlees. Het maakt niet uit of je een kettle of kamado hebt. Giet daar ook wat water in. Het doel is dat het enerzijds je vet opvangt en anderzijds dat de lucht niet 'droog' wordt. Vul gedurende de dag bij indien nodig.
Leg een deel van het rookhout op de kolen. In de eeerste 4 uur willen we dat het vlees rookt. Zodra de rook op raakt vul je deze bij. Dan is het nu tijd om het vlees op indirecte hitte op de babecue te leggen. Sluit het deksel en nu gaat het grote wachten beginnen.
In het begin hou ik de barbecue temperatuur goed in de gaten en probeer deze stabiel te houden tussen de 110 - 130 graden. Na 1 uur ga ik beginnen met het sprayen van het vlees, dit doen we om ervoor te zorgen dat de buitenkant niet te droog wordt en er uiteindelijk een mooie 'bark' ontstaat. Herhaal het sprayen ieder half uur totdat we hem gaan inpakken.
13:30 uur. De eerste uren ben je vooral bezig met wachten, sprayen, temperatuur controle en zorgen dat het rookt. Na ongeveer 7 uur gaan we ons klaar maken om het vlees in te pakken. Hiervoor hebben we de tweede aluminium schaal nodig, het aluminium folie en de Tennessee Red barbecue sasu. Til het vlees met behulp van een spatel in de bak. Smeer een deel van de saus over de boven- en zijkanten.
Daarna pak je de bak in met het aluminium folie. Je kunt deze goed stevig achter de randen van de bak vouwen. Zorg dat de bak helemal dicht zit. Plaats de bak terug op de barbecue en gaar verder. Je hoeft nu niet meer te sprayen of te roken.
15: 30 - 16:30 uur. Het vlees bepaald uiteindelijk wanneer deze klaar is, niet de honger van je gasten. Maar op een gegeven moment bereikt de procureur de 92 a 93 graden. Op dat moment is deze botermals en wil je het liefste gaan proeven, maar nog even geduld. We halen het vlees uit de bak (let op: heet) en leggen hem op het aluminium grillrooster of op een ovenrek. We mengen de twee barbecue sauzen met wat van het lekvocht door elkaar en smeren het vlees nog even goed in. Het rooster plaatsen we nog even terug op de barbecue.
Na 20 minuten kan deze er af en plaats je het rooster op je aanrecht. Leg er losjes wat aluminium folie overheen zodat de warme lucht er nog onderdoor kan ontsnappen. Laat voor 30 minuten rusten. Daarna kun je het vlees pullen met 2 vorken of vlees klauwen. Leg het vlees hiervoor in een grote kom of schaal.
Als je het groffe pullen gedaan hebt ga je met het fijne handwerk verder. Trek de dikke repen in kleinere totdat je een heerlijk bak met pulled pork hebt. Kun je de sandwich gelijk klaar maken? Helemaal top. Wil je het later eten dek dan de schaal af met wat folie, het vlees blijft nog warm. Mocht je het vlees later gaan eten dan kun je het vrijeenvoudig opwarmen door het in een schaal te doen, beetje van de spray erbij te gieten, en daarna afdekken met aluminium folie. Paar gaatje erin prikken en op 100 graden verwarmen.
Sandwich maken. Als eerste doe je wat van de cowlslaw op het broodjes. Gevolgd door een lekkere hap van je pulled pork. Giet er wat saus overheen en top je broodje af met het zuur. Dat laatste kan kant en klaar zijn maar ingelegde rode uitjes kun je ook heel eenvoudig zelf maken.