Leg de zalm in zijn geheel in een schaal met de vleeszijde naar beneden. Overgiet de zalm met de rum, laat de zalm ongeveer 60 minuten marineren.
Voor de pekel: meng de basterdsuiker, het zout en peper goed door elkaar.
Dep de zalm droog en wrijf deze in met de pekel. Zorg dat de hele vis bedekt is met een goede laag van de pekel. Wikkel er een stuk vershoudfolie over en plaats de zalm in de koelkast.
Hoe langer je de zalm in de pekel laat staan hoe beter. Wij adviseren minimaal 4 uur maar we hebben hem zelf ook wel eens 16 uur laten staan.
Steek de barbecue aan en zorg dat de temperatuur op ongeveer 160 graden komt. Leg de cederhouten plank in een bak water en laat minimaal 30 minuten intrekken. Zo voorkom je dat de plank verbrand en geeft deze een mooie rook af.
Spoel de pekel heel goed van de zalm, laat hem minsten 10 minuten onder stromend water. Spoel je hem niet goed genoeg af dan smaakt de zalm erg zout. Dep hem helemaal droog met keukenpapier. Leg de zalm op de planken en leg deze direct boven de kolen. Doe het deksel op de barbecue.
Laat de zalm ongeveer 20 minuten garen in een afgesloten barbecue , wil je hem iets rauwer dan ongeveer 10 - 15 minuten. Je moet voorkomen dat er een wit soort zweet uit de zalm komt, dit zijn eiwitten. Dat is voor mij het teken dat ik te ver ben gegaan. Je kunt dit overigens prima eten.