Gepekelde gerookte zalm is een heerlijk redelijk eenvoudig gerecht en staat bij ons geregeld op tafel. Het pekelen van de zalm neemt wat tijd in beslag maar dat is zeker de moeite waard. Plan daarom het maken van deze gepekelde zalm goed vooruit.
Zalm pekelen
Voor het maken van de pekel gebruiken we in dit recept slechts 2 ingrediënten: bruine basterd suiker en grof zeezout. De verhouding die we aanhouden is 2:1. Voordat we de zalm pekelen leggen we hem eerst met de vleeszijde naar beneden in de rum en laten dat een paar in intrekken. Daarna dep je de zalm goed droog, leg je hem met de huidzijden naar beneden in een schaal en pak je hem goed in met de suiker/zout mengsel. Afdekken en in de koelkast. Je zult zien dat de pekel het vocht uit de zalm trekt waardoor deze steviger wordt en een heerlijke smaak krijgt.
Zalm roken
Voor deze variant kiezen we ervoor om de zalm warm te roken. Wil je zalm ook eens koud roken (wat echt een aanrader is) bekijk dan even ons recept voor koud gerookte zalm. De zalm roken we op cederhouten plankjes die we eerst 30 minuten in water laten intrekken zodat ze niet direct verbranden. Nadat de zalm gerookt is maken we het gerecht af met wat opgeklopte ongezoete room waar je wat citroen marmelade doorheen slaat op het einde, om je vingers bij af te likken!
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:
Gepekelde gerookte zalmfilet
Equipment
- cederhouten planken rookhout
Ingrediënten
- 1 kilogram zalmfilet (hele zijde)
- 0,25 liter rum
- 300 gram basterdsuiker
- 150 gram grof zeezout
- 2 eetlepels gemalen zwarte peper
Instructies
- Leg de zalm in zijn geheel in een schaal met de vleeszijde naar beneden. Overgiet de zalm met de rum, laat de zalm ongeveer 60 minuten marineren.
- Voor de pekel: meng de basterdsuiker, het zout en peper goed door elkaar.
- Dep de zalm droog en wrijf deze in met de pekel. Zorg dat de hele vis bedekt is met een goede laag van de pekel. Wikkel er een stuk vershoudfolie over en plaats de zalm in de koelkast.
- Hoe langer je de zalm in de pekel laat staan hoe beter. Wij adviseren minimaal 4 uur maar we hebben hem zelf ook wel eens 16 uur laten staan.
- Steek de barbecue aan en zorg dat de temperatuur op ongeveer 160 graden komt. Leg de cederhouten plank in een bak water en laat minimaal 30 minuten intrekken. Zo voorkom je dat de plank verbrand en geeft deze een mooie rook af.
- Spoel de pekel heel goed van de zalm, laat hem minsten 10 minuten onder stromend water. Spoel je hem niet goed genoeg af dan smaakt de zalm erg zout. Dep hem helemaal droog met keukenpapier. Leg de zalm op de planken en leg deze direct boven de kolen. Doe het deksel op de barbecue.
- Laat de zalm ongeveer 20 minuten garen in een afgesloten barbecue , wil je hem iets rauwer dan ongeveer 10 - 15 minuten. Je moet voorkomen dat er een wit soort zweet uit de zalm komt, dit zijn eiwitten. Dat is voor mij het teken dat ik te ver ben gegaan. Je kunt dit overigens prima eten.
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl.