Voor koud gerookte zalm op de barbecue moet je even de tijd nemen maar daar is het resultaat ook naar. Moeilijk is het niet om zalm koud te roken. Ik heb gebruik gemaakt van een zogenaamde koud rook generator zoals deze. Net zoals rookhout is ook het rookmot in veel smaken te verkrijgen, voor dit recept is kersenhout gebruikt. Plan het koud roken goed, je bent zo een 2 a 3 dagen bezig met alle stappen. Mijn stappenplan is:
Dag 1: zalm kopen en start pekelen om 16:30 uur
Dag 2: zalm uit de pekel halen om 16:30 uur, schoonmaken en drogen
Dag 3: drogen klaar om 13:00 uur, start roken tot +/- 23:00 uur
Pekeltijd: 24 uur
Droogtijd: 18 uur
Rooktijd: 10 uur
Je kunt het vel van de zalm na het roken eenvoudig van de zalm halen. Ook kun je de zalm daarna in porties snijden en invriezen om het voor later te bewaren.
Om zal koud te roken mag de temperatuur in je barbecue niet hoger worden dan 25 graden. Een andere voorwaarden aan koud roken is dat je een barbecue moet gebruiken met een deksel. Zorg er wel voor dat je de ventilatieroosters open kan zetten. Aan de ene kant omdat het rookmot zuurstof nodig heeft om te branden maar ook dat de rook kan ontsnappen.
Tenslotte, experimenteer er vrolijk op los met kruiden die je in de pekel verwerkt. Probeer uit wat jij lekker vindt want met koud gerookte zalm op de barbecue scoor je zeker aan tafel!