Review: Papi.nl zuurdesem pizzadeeg!

Of je nu een doorgewinterde pizzabakker bent of af en toe een pizza op de BBQ gooit, de basis van een echt goede pizza begint bij het deeg. Ik dook de keuken in (en stak de BBQ aan!) met het zuurdesem pizzadeeg van Papi.nl, een product dat je online kunt bestellen en diepgevroren bij je thuis wordt geleverd. Benieuwd of dit deeg de verwachtingen waarmaakt en jouw BBQ pizza naar een hoger niveau tilt? Lees dan snel verder!

Wat is Papi.nl pizzadeeg en waarom zuurdesem?

Papi.nl onderscheidt zich door diepgevroren zuurdesem pizzadeeg aan te bieden, verpakt per twee bollen. Dit is superhandig: je haalt alleen uit de vriezer wat je nodig hebt. Maar waarom zuurdesem?

papi pizzadeeg bollen

Zuurdesem, in tegenstelling tot gistdeeg, wordt gemaakt met een natuurlijk rijsmiddel: een cultuur van wilde gisten en melkzuurbacteriën. Dit proces, dat veel langer duurt (tot wel 72 uur) dan bij gewoon gistdeeg, heeft meerdere voordelen:

  • Complexere smaak: Het fermentatieproces van zuurdesem creëert een diepere, complexere smaak met subtiele zure tonen die perfect samengaan met de toppings van je pizza. Dit geeft je pizza die authentieke, ambachtelijke smaak die je normaal alleen in een goede pizzeria vindt.
  • Betere verteerbaarheid: De langzame fermentatie breekt gluten en andere koolhydraten af, waardoor zuurdesem deeg voor veel mensen gemakkelijker te verteren is. Vaak voel je je minder ‘vol’ na het eten van een zuurdesem pizza.
  • Unieke textuur: Zuurdesem deeg zorgt voor een luchtige korst met een heerlijke ‘bite’, en vaak mooie, onregelmatige luchtbellen in de rand (de ‘cornicione’). Dit draagt bij aan de perfecte pizzabeleving.

Aan de slag: de voorbereiding van het Papi.nl deeg

De voorbereiding van het pizzadeeg is cruciaal voor het beste resultaat, maar gelukkig ook erg eenvoudig.

  1. Ontdooien in de koelkast: Haal het deeg een dag van tevoren uit de vriezer en uit de verpakking. Leg het deeg in een kom of schaal en dek af met een folie.  Zet het in de koelkast.
  2. Op kamertemperatuur komen: Ongeveer zes uur voor het bakken, haal je de bollen deeg uit de koelkast en laat je ze op kamertemperatuur komen. Dit is essentieel: koud deeg is stug en lastig te bewerken, en zal niet mooi rijzen in de oven. Zorg dat de deegbollen afgedekt zijn om uitdrogen te voorkomen.
  3. Uitrollen met de hand: Het deeg van Papi.nl leent zich perfect voor uitrollen met de hand. Dit behoudt de luchtigheid en structuur beter dan een deegroller. Duw vanuit het midden naar buiten, waarbij je de randen intact laat om die heerlijke, luchtige korst te creëren.
pizzadeeg vormen

De perfecte pizza bakken op de Barbecue

Nu je deeg is voorbereid, is het tijd om die perfecte pizza te bakken. Of je nu een speciale pizzaoven of een pizzasteen op je BBQ gebruikt, deze tips helpen je op weg:

  • Voorbereiding is key: Zorg dat al je toppings gesneden en klaar zijn voordat je begint met het uitrollen van het deeg. Als het deeg eenmaal klaar is, wil je snel werken.
  • Hete ondergrond: Het geheim van een knapperige bodem is een extreem hete bakplaat of pizzasteen. Verwarm je barbecue of pizzaoven ruim van tevoren voor, idealiter tot 400-450°C, mijn eigen ervaring is dat je minimaal 300 graden moet gebruiken.
  • Dunne laag saus: Gebruik niet te veel tomatensaus. Een dunne, gelijkmatige laag voorkomt dat je pizza drassig wordt.
  • Niet overbelegen: Less is more! Te veel toppings zorgen ervoor dat je pizza niet gelijkmatig gaart en de bodem vochtig blijft. Kies voor kwalitatieve ingrediënten die elkaar aanvullen.
  • Snel en heet bakken: Pizza moet snel bakken op hoge temperatuur. Dit zorgt voor een knapperige bodem en een prachtig gerezen korst met die kenmerkende bruine spikkels (leopard spots). Op de BBQ met een pizzasteen is dit vaak binnen 5-8 minuten gepiept, afhankelijk van de temperatuur.
pizza salami

Conclussie: mijn ervaring met pizzadeeg van papi.nl

Het pizzadeeg wordt keurig, gekoeld verpakt, geleverd. Het voordeel is dat de bollen per 2 zijn verpakt en niet in 1 zak zitten. Hierdoor blijven ze langer goed in je vriezer. Neem de tijd om de bollen te ontdooien en te laten rijzen. Dit komt echt ten goede aan de kwaliteit. Vorm het deeg met de handen en niet met de roller. Dat laatste geeft een minder luchtige bodem (heb het getest en klopt). Zelf moest ik een paar keer oefenen maar dan heb je wel wat. De bodem is heerlijk korkant en luchtig. De smaak is fantastisch. Kortom: deze bollen zijn top!

Recepten en kopen?

Ben je benieuwd naar de heerlijke recepten die je kunt maken van dit deeg of wil je ze zelf kopen? Dat kan natuurlijk hier op de website van papi.nl.

BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com, BBQuality.nl en Welkoop.nl.