window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-79431002-1');

Hoe steek ik mijn kamado aan?

Hoe steek ik mijn kamado aan?2024-09-13T13:18:45+00:00

Je hebt net een prachtige nieuwe kamado gekocht en je wilt eindelijk je allereerste BBQ-sessie plannen. Het enige probleem? Je hebt nog nooit een kamado aangestoken, en eerlijk gezegd, het kan nogal overweldigend lijken! Geen zorgen, we zijn hier om je te helpen met een eenvoudige stap-voor-stap handleiding. Of je nu een stuk steak wilt grillen of een mooi stuk vlees low – and – slow gaat garen. We zullen al onze ervaringen delen zodat jij precies weet hoe je een kamado aan steekt.

In dit blog staan we stil bij de meest gangbare methode over hoe je een kamado aansteekt. Hierbij houden we rekening met het gerecht wat je gaat maken, staan we stil bij direct en indirect girllen en hoe je de temperatuur kan controleren.

Hoe steek ik een kamado aan?

Het aansteken van een kamado barbecue kan de eerste keer even spannend zijn. Ons advies, oefen de eerste keer zonder dat je daadwerkelijk gaat grillen. Op deze manier heb je geen druk en kun je spelen met de lucht toe- en afvoer en het controleren van de temperatuur. Hieronder beschrijven we in een aantal stappen hoe wij dit aanpakken.

Stap 1: kolen vullen, aanmaakmiddelen en luchtcirculatie

  1. Vul de kamado met houtskool
    En met vullen bedoellen we ook vullen. Zorg dat je goed, natuurlijk houtskool gebruikt, bij voorkeur geen briketten. Als referentie kader kun je de luchtgaten in de binnenkom nemen, zorg dat je daar net onder blijft. Is dat niet zonde zoveel kolen horen we je vragen? Nee want na je barbecue sessie sluit je de lucht toe- en afvoer en doof je de overgebleven kolen. Die gebruik je de volgende keer weer. (afbeelding 1)
  2. Creëer luchtcirculatie
    Open zowel de onderste luchtinlaat als de bovenste ventilatie volledig. Luchtcirculatie is cruciaal om de temperatuur onder controle te houden en de kolen goed te laten branden. Vederop leggen we uit wanneer je ze gaat sluiten.
  3. Gebruik aanmaakwokkels
    Maak in het midden van de kolen een kuiltje. Leg 2-3 aanmaakwokkels daarin en stappel wat kolen er omheen.  Steek ze aan met een lange aansteker of lucifers. Zorg ervoor dat je geen chemische aanmaakblokjes (die witte) gebruikt, omdat die een nare geur en smaak aan je eten kunnen geven.

Stap 2: aansteken, opwarmen en temperatuur controle

  1. Laat de houtskool ontbranden
    Laat de aanmaakwokkels hun werk doen. De houtskool zal langzaam beginnen te gloeien. Laat de kamado met de deksel open totdat de kolen goed vlam vatten en beginnen te gloeien.
  2. Sluit de deksel
    Zodra de kolen goed gloeien, sluit je de deksel van de kamado. Houd de luchtinlaten nog open zodat de temperatuur verder kan stijgen.
  3. Beheer de temperatuur
    Zodra de kamado de gewenste temperatuur nadert (bijvoorbeeld 100-120°C voor slow-cooking of 200-250°C voor direct grillen), begin je de luchtinlaten aan de onderkant en bovenkant geleidelijk te sluiten om de temperatuur stabiel te houden. Dit vergt wat ervaring en is per type kamado afhankelijk hoever je ze moet sluiten. Tip: start met sluiten als de temperatuur 10 graden onder je streef temperatuur is. In het begin mag je hem gerust ver sluiten. Onthoud dat opwarmen sneller gaat dan afkoelen.
  4. Wacht tot de temperatuur stabiel is
    De temperatuur in een kamado kan snel stijgen, dus wees geduldig. Om tot 120 graden te komen trekken wij ongeveer 30 – 40 minuten uit. Tot 200 graden zit je rond de 50 – 60 minuten. Plaats voor indirect grillen ook je platesetter wanneer je de gewenste temperatuur hebt bereikt. Je zult zien dat de temperatuur dan weer even inzakt, gun hem even de tijd om op te warmen voordat je aan de slag gaat.

Stap 3: rooster schoonmaken en doven van je kamado

  1. Je rooster schoonmaken
    Helaas komt er ook een einde aan je grill sessie. Als je op directe hitte hebt gegriled, bij een hoge temperatuur maak dan direct je grillrooster schoon met een borstel. Heb je een low – and – slow sessie achter de rug dan sta je voor een keuze. Opstoken en schoonmaken of later reinigen. Wij doen het afhankelijk van de tijd op de dag zelf en wanneer de kamado weer aangaat. Stel dat je snel daarna gaat grillen dan wordt het rooster later schoongemaakt. Duurt het weer even of weet je het niet? Haal dan de platesetter eruit en stook je kamado even goed op. Zet je toevoer en deksel open, dan wordt hij snel heet. Gebruik voor het verwijderen van je platesetter deze handschoenen.
  2. Hoe doof je je kamado
    Het doven van een kamado is heel simpel: sluit alle lucht toe- en afvoeren en doe je deksel dicht. Geen zuurstof betekend geen vuur. De kolen kun je zo bij een volgende sessie weer gebruiken.

Misschien vind je dit ook leuk:

Ga naar de bovenkant