Paella van de BBQ

Gang: Voorbereiding: Grilltijd: Aantal personen:

Steel de show met deze Paella van de BBQ. Dit gerecht is mijn persoonlijke favoriet. Zelfgemaakte Paella is al lekker, maar met een Paella van de BBQ maak je er echt iets bijzonders van. En als je zin hebt in een uitdaging; er komen verschillende kooktechnieken voorbij wat het ook leuk maakt om te bereiden.

Ingrediënten

  • 4 Drumsticks
  • 1 chorizo worst
  • 250 gram garnalen
  • 1 grote ui
  • 1 grote paprika
  • 4 tomaten
  • 400 gram risotto rijst
  • 150 gram diepvrieserwten
  • 1 liter kippenbouillon
  • 175 milliliter witte wijn
  • 2 laurierbladeren
  • 1,5 theelepel gerookte (milde) paprikapoeder
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 0,5 theelepel gekneusde chilivlokken (of molen)
  • 1/4 theelepel gekneusde saffraandraden
  • 1 citroen
  • sateprikkers
  • 2 whisky chunks rookhout

Bereiding

  1. Steek de kolen aan zoals je gewend bent. Terwijl je op de hete kolen aan het wachten bent, doe de garnalen in een bakje samen met 1 eetlepel olijfolie en wat peper en zout. Dek af en zet in de koelkast voor een uurtje. Zet de sateprikkers in een glas water.
  2. Bereid de BBQ voor met een 1/3de deel direct hoge warmte. Neem de tomaten en houdt deze even boven het vuur in een groenten grillbakje. Draai ze rondom. Je ziet binnen 2 minuten het vel van de tomaat loskomen, haal ze dan er vanaf. Voeg het blokje rookhout toe aan de kolen.
  3. Leg de kippenbouten boven het vuur, met de deksel dicht. Draai ze om de 5-10 minuten zodat ze rondom zodat ze mooi bruin worden. Als ze bruin zijn leg je ze op het indirecte gedeelte van de BBQ, met de deksel dicht. Ga intussen verder met de volgende stappen.
  4. Ontdoe de tomaat van zijn vel en snijd deze in kleine stukken. Pel de ui en snijd deze fijn. Maak de paprika schoon, ontdoe deze van de zaadlijsten en snijd deze klein. Snijd de chorizo in hapklare stukjes.
  5. Breng 1 liter kippenbouillon aan de kook op het fornuis samen met de rest van de ingrediënten. Kneus de saffraan even in je hand voordat je deze toevoegt.
  6. Doe de gesneden uien, paprika en chorizo in een schaal voor op de BBQ samen met 2 eetlepels olie. Zelf gebruiken we een braadslee, een Paella pan kan natuurlijk ook. Gril met gesloten deksel het geheel boven de kolen tot ze glazig zijn (zo'n 5 minuten). Voeg de tomaten toe en sluit de deksel nog voor 10 minuten.
  7. Laat de deksel een paar minuten open van de BBQ. Zo komt er zuurstof bij en leven de kolen op. Voeg de risotto toe in de schaal aan de zijde direct boven het vuur. Houdt de risotto aan de kant boven het vuur en laat deze voor 2 minuten met open deksel bakken. Meng alles goed. Draai de schaal even van het vuur af naar het indirecte gedeelte.
  8. Rijg de garnalen aan de sateprikkers en leg ze boven het directe vuur. Draai na ongeveer 5 minuten. Na weer 5 minuten als beide kanten gekleurd zijn haal je ze eraf en laat je ze afkoelen naast de BBQ.
  9. Voeg de bouillon toe en bevroren erwten. Laat ongeveer 15 minuten garen, totdat de rijst beetgaar is. Voeg de garnalen toe, schep om, en laat nog eens ongeveer 10 minuten garen. Haal de pan van de gril, bedek hem met aluminiumfolie en laat de paella 5 minuten rusten. Serveer hem heet in de pan, met partjes citroen erover.

Lekker erbij