Hamburgers zijn er vele soorten en maten. Met dit basis hamburger recept kun je een eenvoudige, klassieke en snel te bereiden burger maken. Het geheim van deze hamburger de worcestersaus. Die geeft hem een verassende smaak.

Welk gehakt heb je nodig voor je hamburger?

Er zijn verschillende soorten gehakt dat je kunt gebruiken voor het maken van hamburgers. Het belangrijkste is om gehakt te kiezen met een juiste vetgehalte, zodat de hamburgers niet te droog of te plakkerig worden. Een goede keuze is gehakt met een vetgehalte van rond de 15-20%. Daarom kies ik niet voor mager rundergehakt, daar worden de hamburgers te droog van. Koop in het begin goed rundergehakt. Daarna kun je verder gaan experimenteren door aan je slager te vragen of hij bijvoorbeeld een entrecote of zelfs een ribeye wilt malen.

Hoe maak je zelf een hamburger?

Het maken van een hamburger is eigenlijk heel simpel. Nadat je het gehakt in huis hebt gaan we deze kruiden. In dit basis recept beperken we ons tot worcestersaus, zeezout en peper. Meng alles goed door elkaar. Daarna verdelen we het gehakt in gelijkmatige porties, hiervoor kun je eventueel een keukenweegschaal gebruiken. Ik kies ervoor om de brugers niet te dik te maken, in dit recept 140 gram per stuk. Nu is het tijd om de hamburgerpatties te maken. Zelf zweer ik bij een hamburgerpers, ideaal om de perfecte burgers te krijgen. Heb je deze niet, dan wordt het ouderwets handwerk. Zorg er dan voor dat je in het middel een kuiltje maakt. Waarom? lees dan verder.

Dan is het tijd om je burgers te grillen. Dit doe je bij voorkeur op een barbecue met deksel. Stook de kolen goed op en leg de burgers op directe hitte. Sluit het deksel om te voorkomen dat het er vuur onder je hamburgers komt. Grill je burgers aan beide kanten zo’n 5 minuten. In de tussentijd snij je je hamburgerbroodjes door. Deze grill je ook even zodat de binnenkant een lekkere krokante bite krijgt.

Wil je wat andere smaken toevoegen aan je hamburgers? Meng dan ook andere ingrediënten door het gehakt, zoals ui, knoflook, peterselie of kruiden, om de smaak van de hamburgers te versterken. Experimenteer en kijk wat je het lekkerste vindt!

Hamburger garneren

Zijn je hamburgers en broodjes klaar, dan is het tijd om ze garneren. Hier ben je helemaal vrij. Lekker een uitje erop, plakje tomaat en wat sla. Ook wat augurk past er goed bij. Tenslotte nog een goede toef mayonaise, mosterd en/of ketchup en je kunt je tanden erin zetten.

Waarom een kuiltje in je hamburger?

Het maken van een kuiltje of indrukking in het midden van een hamburgerpatty heeft twee voordelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat de hamburgerpatty tijdens het grillen niet bol gaat staan. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat de patty gelijkmatiger gaart, omdat de hitte beter naar het midden van de patty kan doordringen. Het maken van een kuiltje is dus een trucje om ervoor te zorgen dat je hamburgers mals en sappig blijven tijdens het grillen.

In dit recept is o.a. gebruikt:

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal 1 x per maand de laatste recepten, tips en aanbiedingen.

    De Basic Burger

    De Basic Burger

    Deze heerlijk burger kun je goed als basis recept gebruiken. Pas hem zelf aan met kruiden die je lekker vindt.
    Voorbereidingstijd 30 minuten
    Bereidingstijd 10 minuten
    Totale tijd 40 minuten
    Gang Hoofdgerecht
    Keuken Amerikaans, BBQ
    Porties 2 personen

    Equipment

    • Hamburger pers (handig)

    Ingrediënten
      

    • 280 gram rundergehakt
    • 1 eetlepel worcestersaus
    • 1 theelepel grof zeezout
    • 1 snufje zwarte peper (gemalen)

    Instructies
     

    • Haal het gehakt ongeveer 30 minuten voordat je gaat grillen uit de koelkast.
    • Meng het gehakt samen met het zout, peper en de worcestersaus goed door elkaar.
    • Verdeel het gehakt in gelijke hoeveelheden en maak er een mooie, stevige bal van.
      Voor het maken van de burger hebben wij gebruik gemaakt van de Weber Hamburgerpers (tip!)
    • Verhit de BBQ voor zodat deze goed heet is (+/- 200 graden).
    • Bak de burgers tussen de 5 - 7 minuten per kant op directe warmte en met gesloten deksel gaar. Wil je ze medium? Dan iets korter, zo'n 4 minuten per kant.
    Trefwoord burger

    ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: