Wat is er nou mooier dan een barbecue waarop langzaam de rook kringelt, terwijl je een gerecht bereidt dat je gasten versteld doet staan? Vandaag duiken we in de wereld van de fatty, oftewel een gevuld gehaktbrood van de BBQ. Met ingrediënten zoals ui, jalapeño en mozzarella garanderen we een explosie van smaak bij elke hap. En het beste? Dit recept is eenvoudig te maken, of je nu een kamado, een kettle barbecue of rookoven hebt.
Wat is een fatty?
De fatty is een gehaktbrood van de BBQ. Met de fatty kun je enorm veel variëren. Zo kun je zelf de vulling bepalen of met de kruiden voor je gehakt spelen. Voor deze fatty hebben wij gekozen voor een vulling van ui, jalapeño, mozzarella en bieslook. Het gehakt hebben we gekruid met peper, zout en cayennepeper.
Ingredienten voor een fatty
Voor een fatty voor 8 personen heb je het volgende nodig:
- 1 kg varkensgehakt (mag ook rund zijn)
- 2 uien, fijngesnipperd
- 4 jalapeño’s, in dunne ringen (haal de zaadjes eruit als je minder pittig wilt)
- 2 bollen mozzarella
- 400 gram ontbijtspek, zo lang mogelijk
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
Fatty bereiden
1. Voorbereiding
Begin met het op smaak brengen van het gehakt. Meng in een grote kom het gehakt met ui, knoflook, cayennepeper, zout en peper. Kneed dit goed door tot een stevig mengsel. Zet dit even in de koelkast.
2. Bacon weave maken
Leg een groot stuk bakpapier neer en vlecht hierop het ontbijtspek in een netpatroon. Dit lijkt misschien lastig, maar met een beetje geduld is het een leuke klus.
3. Gehakt vullen
Neem het gekoelde gehakt en spreid dit uit op een vel bakpapier tot een rechthoek. Zorg dat het niet te dik is. Strooi de mozzarella over het gehakt en verdeel de jalapeño’s gelijkmatig. Strooi tenslotte de fijn gesneden bieslook erover. Rol het gehakt vervolgens strak op met behulp van het bakpapier, zodat de vulling mooi in het midden zit. Leg de gehaktrol vervolgens op de bacon weave en wikkel het spek eromheen. Sluit de uiteinden goed af.
4. De BBQ instellen
- Kamado: Stel je kamado in voor indirecte hitte en verwarm deze tot ongeveer 120°C. Plaats een hitteschild om directe hitte te vermijden.
- Kettle BBQ: Maak een two-zone fire, waarbij je de kolen aan één kant plaatst en de fatty aan de andere kant. Zorg ook hier voor een temperatuur van 120°C.
Voeg een handje appelrookhout toe voor een heerlijke rooksmaak.
5. Low & slow garen
Leg de fatty op het rooster aan de indirecte kant van de barbecue. Sluit het deksel en laat de fatty langzaam garen. Dit duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur, afhankelijk van de dikte. Gebruik een kernthermometer om de garing te controleren. Bij een kerntemperatuur van 70 graden is die klaar. Haal de fatty van de barbecue en laat nog even 5 – 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:
Fatty met ui, jalapeño en mozzarella
Ingrediënten
- 400 gram ontbijtspek
- 1 kilogram varkensgehakt
- 2 uien
- 4 jalapeño's
- 2 bollen mozzarella
- 1 bos bieslook
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel cayennepeper
Instructies
- Weef voor 1 fatty een mat van het ontbijtspek van circa 30 x 30 cm groot.
- Kneed het gehakt en voeg het zout, peper en cayennepeper toe.
- Leg het gehakt op de ontbijtspek mak en verdeel het. Zorg ervoor dat je ongeveer nog 2 cm rondom vrijhoudt.
- Snijd de uien, jalapeño's, mozzarella en bieslook en leg dat in het midden van het gehakt.
- Vouw het ontbijtspek naar binnen zodat deze het gehakt volledig insluit. Laat voor een stevig resultaat de fatty een paar uur opstijven in de koelkast.
- Stook de rookoven bbq op zodat er een temperatuur van ongeveer 120 graden ontstaat. Leg het rookhout en de waterschaal erop en tenslotte de fatty. Kerntemperatuurmeter erin en rustig wachten tot de 70 graden is bereikt. Af en toe rookhout toevoegen.
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl.