Fatty met ui, jalapeño en mozzarella

Gang: Voorbereiding: Grilltijd: Aantal personen:

De fatty is een soort gehaktbrood van de BBQ. Met de fatty kun je enorm veel variëren. Zo kun je zelf de vulling bepalen of met de kruiden voor je gehakt spelen. Voor deze fatty hebben wij gekozen voor een vulling van ui, jalapeño, mozzarella en bieslook. Het gehakt hebben we gekruid met peper, zout en cayennepeper. Bij het maken van de fatty hebben we een aantal lessen geleerd. Zo hebben wij ontbijtspek gebruikt wat te dun en te kort gesneden was waardoor de fatty makkelijk kon scheuren. Ons advies is om dikker, denk aan +/- 3 mm, en aan langer gesneden ontbijtspek te gebruiken (minimaal 30 cm lang). Als je niet aan langer gesneden ontbijtspek kan komen overweeg dan om 2 kleinere te maken. De ingrediënten voor dit product zijn goed voor 2 fatty’s van 30 x 30 cm.

Voor het bereiding hebben wij een rookoven bbq gebruikt zoals dit exemplaar op bol.com. Het was de eerste keer dat we op dergelijke bbq hebben gekookt maar dit gaan we zeker vaker doen, een hele mooie manier om je vlees te bereiden. Uiteindelijk duurde het ongeveer 2,5 uur om de kerntemperatuur van 70 graden te bereiken. Als rookhout hebben we appelhout gebruikt en voor het vocht in de waterschaal een lekker biertje. Let op dat tijdens het garen je behoorlijk wat vet gaat verliezen. Dit vet komt in de waterschaal terecht dus je moet even aan de schoonmaak na afloop.

Ingrediënten

  • 400 gram ontbijspek
  • 1 kilogram varkensgehakt
  • 2 uien
  • 4 jalapeño's
  • 2 mozzarella
  • 1 bos bieslook
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel cayennepeper

Bereiding

  1. Weef voor 1 fatty een mat van het ontbijtspek van circa 30 x 30 cm groot
  2. Kneed het gehakt en voeg het zout, peper en cayennepeper toe
  3. Leg het gehakt op de ontbijtspek mak en verdeel het. Zorg ervoor dat je ongeveer nog 2 cm rondom vrijhoudt
  4. Snijd de uien, jalapeño's, mozzarella en bieslook en leg dat in het midden van het gehakt
  5. Vouw het ontbijtspek naar binnen zodat deze het gehakt volledig insluit. Laat voor een stevig resultaat de fatty een paar uur opstijven in de koelkast
  6. Stook de rookoven bbq op zodat er een temperatuur van ongeveer 120 graden ontstaat. Leg het rookhout en de waterschaal erop en tenslotte de fatty. Kerntemperatuurmeter erin en rustig wachten tot de 70 graden is bereikt. Af en toe rookhout toevoegen.

Nieuwste recepten