Ben je op zoek naar een smakelijk flatbread recept dat perfect is voor jouw volgende barbecue? Dit eenvoudige flatbread, bereid in de skillet, is de ideale aanvulling op je menu. Met zijn luchtige textuur is dit flatbread perfect om te vullen met bijvoorbeeld pulled pork of gebruik het om te dippen in bijvoorbeeld hummus, tzatziki of pesto. Binnen enkele minuten heb je vers, warm flatbread. Of je nu een zomerbarbecue organiseert of een gezellig diner met vrienden, dit flatbread zal zeker indruk maken. Volg ons eenvoudige recept (scroll naar beneden voor weer een handig stap voor stap uitleg) en maak je BBQ-ervaring compleet met dit verrukkelijke homemade flatbread!
Wat is flatbread?
Flatbread is een type plat, dun brood dat in verschillende keukens over de hele wereld voorkomt. Het wordt meestal gemaakt van meel, water en zout, en kan eenvoudig of met verschillende ingrediënten en smaken worden bereid. In dit recept gebruiken we geen water maar Griekse yoghurt en olijfolie. Daarnaast kun je flatbread heerlijk op smaak brengen met kruiden zoals oregano, rozemarij of gedroogde basilicum.
Hoe maak je flatbread uit de skillet?
Wat zo leuk is aan flatbread uit de skillet is dat het heel eenvoudig te maken is en het er erg mooi en lekker uit ziet. Je zet echt even wat anders op tafel. Om te beginnen weeg je de bloem af en meng je de bakpoeder, het zout en baksoda er doorheen. Maak in een kom een kuiltje waar je de griekse yoghurt en de olijfolie in giet en meng vervolgens steeds wat bloem daar doorheen.
Als je een keukenmachine hebt die kan kneden kun je die aanzetten op de laagste stand voor zo’n 5 minuten. Zo niet dan wordt het handwerk. Bestrooi een glad werkblad met wat bloem en leg het mengsel erop. Kneed het deeg goed door elkaar voor 10 – 15 minuten. Zorg dat het deeg glad is. Doe het deeg in een kom en leg er een schone theedoek overheen. Laat bij kamertemperatuur rusten voor 30 minuten.
Haal de deegbal uit de kom. Als het deeg nog wat te plakkerig is dan strooi je er nog wat bloem overheen (kleine beetjes) net zolang het nog wel plakkerig is maar niet aan je handen blijft kleven. Verdeel de bal in 8 gelijke delen. Maak daar dan weer aparte balletjes van. Gebruik een deegroller om de bal in een heel dunne, ronde circkel uit te rollen. Ik denk ongeveer 5 mm dik. Je kunt de bollen 1 voor 1 uitrollen en op elkaar leggen, leg er steeds een stukje bakpapier tussen. Je kunt ze ook rollen als je er 1 in de skillet hebt liggen.
Stook een barbecue op en zorg dat je op directe hitte kan koken. Temperatuur ongeveer 190 – 200 graden. Verwarm de skillet goed op en voeg een scheutje olijfolie toe. Met een kwastje bestrijk je de olie over de hele bodem. Als de olie begint te walmen is de pan heet en leg je het eerste flatbread erin. Laat hem er 3 tot 4 minuten inliggen. Daarna draai je hem om en laat je hem wederom 3 tot 4 minuten bakken. Je zult zien dat er lucht belletjes ontstaan! Herhaal deze stap totdat je alle broden gebakken hebt. Je zult gaan merken dat het bakken steeds wat sneller gaat, dit komt omdat de hitte goed in de pan trekt. Hou je flatbread goed in de gaten.
In dit recept heb ik gebruikt:
Flatbread uit de skillet
Equipment
- skillet 20cm
- deegroller
- keukenmachine (optioneel)
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 0,5 tl baksoda
- 1,5 tl zout
- 3 el olifolie
- 160 ml Griekse yoghurt
Instructies
- Om te beginnen weeg je de bloem af en meng je de bakpoeder, het zout en baksoda er doorheen. Maak in een kom een kuiltje waar je de griekse yoghurt en de olijfolie in giet en meng vervolgens steeds wat bloem daar doorheen.
- Als je een keukenmachine hebt die kan kneden kun je die aanzetten op de laagste stand voor zo’n 5 minuten. Zo niet dan wordt het handwerk. Bestrooi een glad werkblad met wat bloem en leg het mengsel erop. Kneed het deeg goed door elkaar voor 10 – 15 minuten. Zorg dat het deeg glad is.
- Doe het deeg in een kom en leg er een schone theedoek overheen. Laat bij kamertemperatuur rusten voor 30 minuten.
- Haal de deegbal uit de kom. Als het deeg nog wat te plakkerig is dan strooi je er nog wat bloem overheen (kleine beetjes) net zolang het nog wel plakkerig is maar niet aan je handen blijft kleven. Verdeel de bal in 8 gelijke delen. Maak daar dan weer aparte balletjes van.
- Gebruik een deegroller om de bal in een heel dunne, ronde circkel uit te rollen. Ik denk ongeveer 5 mm dik. Je kunt de bollen 1 voor 1 uitrollen en op elkaar leggen, leg er steeds een stukje bakpapier tussen. Je kunt ze ook rollen als je er 1 in de skillet hebt liggen.
- Stook een barbecue op en zorg dat je op directe hitte kan koken. Temperatuur ongeveer 190 – 200 graden. Verwarm de skillet goed op en voeg een scheutje olijfolie toe. Met een kwastje bestrijk je de olie over de hele bodem. Als de olie begint te walmen is de pan heet en leg je het eerste flatbread erin. Laat hem er 3 tot 4 minuten inliggen. Daarna draai je hem om en laat je hem wederom 3 tot 4 minuten bakken. Je zult zien dat er lucht belletjes ontstaan!
- Herhaal deze stap totdat je alle broden gebakken hebt. Je zult gaan merken dat het bakken steeds wat sneller gaat, dit komt omdat de hitte goed in de pan trekt. Hou je flatbread goed in de gaten.
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl.