Yes! Here we go! Zin om iets bijzonders op je BBQ te maken? Waarom geen gegrilde tomatensoep? Lekker en handig om voor te bereiden ruim voordat je gasten komen.

Kies de juiste tomaat

Belangrijkste ingrediënt bij van een tomatensoep zijn de tomaten. Uiteraard. En die heb je in vele soorten en maten. Wij kiezen voor de pruimtomaat omdat deze van nature al een beetje zoet zijn en relatief weinig vocht bevatten. Maar ook de pomodori- of romatomaten lenen zich uitstekend hiervoor. Het gaat erom dat de tomaat van nature al een goede smaak moet hebben, dit ga je echt terug proeven in je soep.

Tomaten grillen

Door het grillen van de tomaat krijgt deze extra smaak, een beetje karamelachtige. In ons recept kiezen we ervoor om niet op een te hoge temperatuur te grillen, namelijk rond de 160 graden. Let ook goed op dat de tomaten niet verbranden doordat de olijfolie vlam vat. Sluit daarom je barbecue snel af. Nadat al de groente gegrild zijn hebben ze mooie bruine strepen. Het vel van de tomaat laat ook wat los. Nu gaan we de soep maken.

Van gegrilde tomaat naar tomatensoep

Het leukste, vinden wij, is om de soep ook op de barbecue te maken. Dit kan perfect in een Dutch Oven. Heb je die niet dan uiteraard in een pan in de keuken. Warm de Dutch Oven goed op direct boven de kolen. Voeg de ingrediënten samen met de bouillon toe. Verwijder wel het takje tijm. Laat het geheel 10 minuten inkoken. Tenslotte haal je de pan van het vuur en pureer je de soep glad met een stafmixer.

tomatensoep bbq

Gegrilde tomatensoep van de BBQ

Zin om iets bijzonders op je BBQ te maken? Waarom geen soep? Lekker en handig om voor te bereiden ruim voordat je gasten komen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Soep
Keuken BBQ
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram rijpe pruimtomaten
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 3 takjes verse tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 0,5 theelepel zwarte peper

Instructies
 

  • Bereid je BBQ voor op gemiddelde warmte, zo rond de 160 graden.
  • Halveer de tomaten, snijd de uien in kwarten en leg ze op een groenterooster. Voeg de knoflooktenen, tijm en olie toe en meng het geheel goed.
  • Zet het geheel voor 25-30 minuten op het directe vuur en laat het grillen tot de tomatenschil loslaat en bruine plekken krijgt. Let op dat er geen vlammen ontstaan door de olijfolie. Sluit daarom je deksel direct! Haal de tomaten eruit, en laat de knoflook, uien en tijm nog zo'n 10 minuten op de gril. Doe dit totdat de knoflook en uien mooi bruin zijn geworden.
  • Doe de tomaten, uien en knoflook in een Dutch Oven, samen met de kippenbouillon. De tijm heb je nu niet meer nodig. Zet de Dutch Oven direct boven de kolen en laat de bouillon 10 minuten zachtjes koken. Pureer het geheel tot soep.
  • Breng de soep op smaak met zout, en peper.
Trefwoord tomaten

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: