Een heerlijk bijgerecht voor bij je kip saté, beercan chicken of een goed stuk steak: Surinaamse zoet zure komkommer. En het mooie is dat dit gerecht een fluitje van een cent is klaargemaakt. Binnen 30 minuten heb je een 2 potten vol. De zoet zure komkommer is een klassieker uit de Surinaamse keuken en past eigenlijk bij heel veel gerechten. Je maakt hem bij voorkeur een dag van te voren dan trekken de smaken er goed in. Persoonlijk maak ik hem 3 a 4 dagen vooraf. Je kan de zoet zure komkommer een goede week bewaren.
In dit recept hebben wij hem wat pittiger gemaakt met de chili en rode peper. Deze ingrediënten kun je uiteraard ook weg laten.
Surinaamse zoet zure komkommer
Een heerlijk bijgerecht voor bij je kip saté, beercan chicken of een goed stuk steak: Surinaamse zoet zure komkommer. En het mooie is dat dit gerecht een fluitje van een cent is klaargemaakt.
Ingrediënten
- 2 komkommer
- 1 rode uit (gesnipperd)
- 1 rode peper
- 14 eetlepels witte wijnazijn
- 300 milliliter water
- 2 theelepels chilipoeder
- 10 eetlepels suiker
- 2 theelepels zout
Instructies
- Schil de komkommer en snijd hem over de lengte door. Verwijder met een lepel de zaadjes. Vervolgens snijd je de komkommer in plakjes of reepjes wat jij leuk vindt.
- Snipper de rode uit en voeg hem bij de komkommer. Strooi de chilipoeder er overheen en meng alles goed door. Zet de komkommer even weg.
- In een pan voeg je de rode peper, het zout, suiker, witte wijnazijn en water samen. Roer alles goed door en breng het aan de kook. Vervolgens laat je het vocht helemaal afkoelen.
- In een pot of bakje voeg je alles samen en meng je het goed door elkaar. Plaats het bijgerecht in de koelkast en laat het minstens een dag staan.