Eerlijk is eerlijk: ik heb deze versie van Vitello Tonnato geleend van Sietse Bummel, maar uiteraard een barbecue twist eraan gegeven. Van oorsprong is dit klassieke Italiaans voorgerecht al heerlijk, maar smaakt het nog beter als je de kalfsmuis rookt op de BBQ. Hierdoor krijgt de Vitello Tonnato een mooie rokerige smaak. Kies de rub die jij het lekkerste vindt, zelf ga ik voor een pittige rub zoals deze Rambam mix. Het voordeel van dit gerecht is dat je het goed kan voorbereiden. Dus als je meerdere eters op bezoek krijgt maak je dit alvast een dag van te voren klaar. Dan hoef je de avond zelf alleen nog maar de borden op te maken.

Als vlees kun je kiezen om een kalfsmuis te gebruiken maar hebben we hem ook al eens met een kalfshaas gegeten. Die laatste is wel wat duurder, maar dat proef je er wel vanaf. Ook heb ik de luxe om een snijmachine tot mijn beschikking te hebben. Zo kun je zowel de rettich als het vlees flinterdun snijden. Een goed alternatief voor de groente is een mandoline. En anders een vlijmscherp mes.

vitello tonnato

Vitello Tonnato

Met deze Vitello Tonnato van de BBQ ga je punten scoren. De heerlijke gerookte kalfsmuis in combinatie met de rauwe tonijn, de zoet zure Rettich, kappertjes en ansjovis zijn een feest op het bord. Je kunt dit gerecht perfect voorbereiden waardoor je het in een mum van tijd op tafel kan zetten.
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Voorgerecht
Keuken BBQ, Italiaans
Porties 6 personen

Equipment

  • rookhout (hickory)
  • Kerntemperatuurmeter
  • staafmixer
  • Mandoline / Snijmachine (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 400 gram kalfsmuis
  • 150 gram verse tonijn
  • BBQ Rub naar keuze
  • 1 bosje basilicum
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 1 Rettich
  • 100 milliliter water
  • 100 milliliter witte wijn azijn
  • 75 gram suiker
  • 1 grapefruit
  • 1 potje kappertjes
  • 1 blikje ansjovis
  • 100 gram Ricotta
  • olijfolie
  • peper & zout
  • 1 bakje basilicum cress / eetbare bloemen

Instructies
 

  • Maak de BBQ klaar voor indirect grillen op 120 graden. Week eventueel het rookhout, genoeg voor een uur roken.
  • Dep de kalfsmuis droog en bestrooi hem met de rub. Kies een rub die je lekker vindt, persoonlijk ga ik voor een rub met een klein beetje pit. Kerntemperatuurmeter erin en stel hem in op 56 graden.
  • Zodra de BBQ warm is kun je de kalfsmuis gaan roken, dit duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Zodra de kalfsmuis klaar is laat je hem afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwarm in een steelpan 100 ml water en los daarin de suiker op. Doe de azijn erbij en breng even aan de kook. Laat het zoet zuur afkoelen.
  • Snij de Rettich nu heel dun. Dit kan met een mes, maar werkt nog beter met een mandoline of een snijmachine. Probeer het zo dun te snijden dat je er bijna doorheen kan kijken. Per persoon heb je 3 plakjes nodig. Zodra het zout zuur uit de vorige stap is afgekoeld leg je de Rettich erin en laat je minimaal 1 uur weken. Ik maak deze al een dag van te voren klaar.
  • Nu gaan we de basilicum blancheren. Zorg dat je een kom met water en ijsklonten klaar hebt staan zodat het water heel koud wordt. Breng in een steelpan water aan de kook en doe de blaadjes van de basilicum er in. Na 2 minuten giet je het hete water af en doe je de blaadjes in het ijswater. Laat de blaadjes daarna uitlekken.
  • Doe de mayonaise en de basilicumblaadjes in een kom en pureer met een staafmixer fijn tot een gladde mayo. Breng op smaak met peper & zout. Deze kun je nu bewaren in de koelkast.
  • Snij de tonijnfilet in blokjes van +/- 1 bij 1 cm. Doe deze in een bakje op zip zak samen met wat olijfolie.
  • Schil de grapefruit, ontvel de vrucht en snij deze in kleine blokjes.
  • Zodra de kalfsmuis is afgekoeld snijd je deze in heel fijne plakjes. Ook dit kan met een mes maar een snijmachine werkt beter. Je kunt de plakes bewaren in een bakje in de koelkast totdat je de borden moet opmaken.

Borden opmaken

  • Je begint door op het midden van het bord een beetje mayonaise te leggen en uit te smeren. Vervolgens leg je er ongeveer 4 - 5 plakes kalfsmuis overheen. Zorg dat ieder plakje het vorige een klein beetje overlapt.
  • Leg 4 blokjes tonijn op het bord, zorg dat er voldoende ruimte tussen zit om andere ingredienten erbij te leggen. Doe een klein beetje peper & zout over de tonijn.
  • Rol nu de Rettich op en leeg deze midden in het bord.
  • Leg 2 blokjes grapefruit tussen de tonijn. Leg deze tegenover elkaar. De andere ruimte vul je met 2 bolletjes Ricotta.
  • Rol de ansjovis op en leg deze in het midden bij de Rettich. Leg over het bord wat kappertjes en druppels van de mayonaise.
  • Als laatste leg je op ieder bord wat van de basilicum cress of eetbare bloemen om het af te maken.
Trefwoord kalfsmuis, rettich, tonijn

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: