Gepekelde gerookte zalmfilet

Gang: Voorbereiding: Grilltijd: Aantal personen:

Gepekelde gerookte zalm, een heerlijk eenvoudig gerecht. Het pekelen van de zalm neemt wat tijd in beslag maar dat is zeker de moeite waard. Voor het bereiden van dit gerecht heb je een barbecue met deksel nodig (een gasbarbecue is ook mogelijk) en rookhout.

Ingredi├źnten

  • 1 kilogram Zalmfile (hele zijdee)
  • 0,25 liter Rum (bruin of wit)
  • 175 gram Basterdsuiker
  • 80 gram Grof Zeezout
  • 2 eetlepel Gemalen zwarte peper

Bereiding

  1. Leg de zalm in zijn geheel in een schaal en overgiet de zalm met de rum, laat de zalm ongeveer 15 tot 30 minuten marinieren.
  2. Voor de pekel: meng de basterdsuiker, het zout en peper goed door elkaar.
  3. Dep de zalm droog en wrijf deze in met de pekel. Zorg dat de hele vis bedekt is met een goede laag van de pekel. Wikkel er een stuk vershoudfolie over en plaats de zalm in de koelkast.
  4. Hoe langer je de zalm in de pekel laat staan hoe beter. Wij adviseren minimaal 2 uur maar we hebben hem zelf ook wel eens 16 uur laten staan.
  5. Steek de barbecue aan en zorg dat de kolen aan 1 kant liggen. Aan de andere kant dek je het rooster af met aluminiumfolie. Leg ook een handvol rookhout in een bak water voor ongeveer 30 minuten.
  6. Spoel de pekel van de zalm en dep hem helemaal droog met keukenpapier. Leg de zalm op het aluminiumfolie en strooi de uitgelekte rookhoutjes op de kolen. Doe het deksel op de barbecue.
  7. Laat de zalm ongeveer 15 minuten garen in een afgesloten barbecue op +/- 180 graden, wil je hem iets rauwer dan ongeveer 10 minuten.

Nieuwste recepten

Recept gegeten? Geef je mening!