In Zuid-Amerika het meest gegeten stuk vlees: Picanha. In het Nederlands ook wel staartstuk genoemd. Geweldig om klaar te maken, en ook nog eens heerlijk om te eten. Je voelt je een echte barbecue-baas als je met een Picanha aan de slag kan gaan. In dit recept gaan we hem in zijn geheel klaarmaken. Belangrijk om een kerntemperatuurmeter te hebben.

Picanha voorbereiden

Aller eerst snijden we de vetzijde kruislings in. Zorg dat je niet te diep snijd zodat je het vlees raakt. De ruiten zijn ongeveer 2 centimeter groot. Daarna wrijf je de picanha in met grofzeezout. Laat dit gerust even intrekken. Net voordat je gaat grillen leggen we de vleeszijde ook even op het zout, dit zout wrijven we er weer vanaf.

Picanha grillen

De eerste fase grillen we de picanha op indirecte kolen op de vleeszijde. Dit kan op een kamado of kettle barbecue. Je hebt in ieder geval een barbecue met een deksel nodig. Zorg dat je een kerntemperatuur van 48 – 50 graden bereikt, beetje afhankelijk wat je lekker vindt qua gaarheid (medium rare – medium).

Heb je de temperatuur bereikt dan haal je de picanha eraf en leg je hem onder een vel aluminiumfolie. Niet te strak inpakken. Stook nu je barbecue hoog op, rond de 200 – 225 graden. Als je een kettle barbecue hebt dan is het raadzaam om vooraf, wanneer het vlees rond de 45 graden is, als een brikettenstarter op te stoken zodat je niet een te lange tijd hebt tussen het opstoken en het afgrillen.

Nu gaat de vlam erin! Omdat het vet warm is geworden zal het snel gaan smelten, pas daarom een beetje op met je vingers. We grillen de picanha af tot de gewenste kerntemperatuur. Beweeg het vlees, met de vet kant naar beneden, over het rooster zodat je een gelijkmatige krokante korst krijgt.

Ben je nu helemaal fan van picanha? Probeer dan ook eens deze variant vanaf het spit!

picanha grill

Picanha

In Zuid-Amerika het meest gegeten stuk vlees: Picanha. In het Nederlands ook wel staartstuk genoemd. Geweldig om klaar te maken, en ook nog eens heerlijk om te eten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Argentijns, BBQ
Porties 6 personen

Equipment

  • Kerntemperatuurmeter

Ingrediënten
  

  • 1 picanha
  • grof zeezout

Instructies
 

  • Snij de picanha op de vet kant kruislings in. Probeer niet in het vlees te snijden. De ruiten moeten ongeveer 2 cm groot zijn. Strooi grof zeezout er over en wrijf goed in.
  • Leg de Picanha op de vleeszijde voor 10 minuten op het zout.
  • Prepareer de barbecue zodat je het vlees indirect kan garen op ongeveer 120 graden.
  • Wrijf het zout van de vleeszijde van de Picanha en leg hem op deze zijde op de barbecue, steek de kerntemperatuurmeter er in het midden in.
  • Zodra je een kerntemperatuur van 50 graden hebt bereikt haal je het vlees van de BBQ, schuif de kolen naar het midden en zorg dat ze goed heet zijn. Pak de picanha eventueel even in aluminium folie, niet te strak. De damp moet weg kunnen.
  • Let op: leg nu de Picanha met de vetzijde direct op de kolen. Pas goed op voor de steekvlam! Beweeg de Picanha in de vlammen zodat er een lekker krokant korstje op komt. Dit duurt een paar minuten. Prik af en toe de temperatuurmeter erin om te voorkomen dat je te lang door gaart. Zorg dat je niet boven de 52 - 53 graden uit komt.
  • Wikkel de Picanha in aluminiumfolie en laat het voor 10 minuten rusten. Ook hier niet te strak. Daarna snijd je de Picanha in dunne plakjes, strooi je er nog een beetje zeezout op en geniet! Ook erg lekker met chimichurri!
Trefwoord picanha, rund

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: