Wat is een bavette?

Een bavette is een stuk rundvlees dat afkomstig is van de flank van het rund. Het wordt ook wel “flank steak” genoemd in het Engels. Bavette is een lang en plat stuk vlees met lange vezels en een stevige textuur. Omdat het vlees een grovere structuur heeft, wordt het vaak in dunne plakjes gesneden en wordt het aanbevolen om het tegen de vezelrichting in te snijden om de malsheid te bevorderen. Bavette heeft een intense smaak en is op verschillende manier klaar te maken. In dit recept lees je hoe je een bavette het beste kunt grillen. Maar nu gaan we een bavette rollade van de BBQ maken op Aziatische wijze.

Hoe vlinder je een bavette?

Het ‘vlinderen’ van vlees is een snijtechniek waarbij je een dik stuk vlees horizontaal opensnijdt om een dunner, gelijkmatiger stuk te verkrijgen. Met deze 3 eenvoudige stappen leggen we uit hoe je een bavette kunt vlinderen:

  1. Plaats de bavette op een schoon, stevig snijoppervlak met de vezelrichting van het vlees parallel aan de rand van de snijplank.
  2. Kijk naar de richting van de vezels in de bavette. Dit zijn de lijnen die door het vlees lopen.
  3. Met een scherp mes maak je een horizontale snede langs de zijkant van de bavette. Begin aan de zijkant (lengte van het vlees) en snijd voorzichtig naar het midden, zonder het vlees helemaal door te snijden. Open het vlees als een boek.

Bavette rollade maken

Nu je de bavette hebt gevlinderd kunnen we de rollade maken. Dit is eenvoudiger dan je misschien denkt. Je hebt naast een goed stuk bavette een scherp mes en slagerstouw nodig. Meng de ingredienten voor de kruidenpasta met behulp van een vijzel of staafmixer goed door elkaar. Smeer de pasta aan de binnenkant van de gevlinderde bavette, bestrooi met de sesamzaadjes. Rol de bavette op en bind het vlees vast met het touw. Bind het touw goed strak, zodat de rollade stevig blijft. Grill de bavette eerst rond zodat je een mooie kleur erop krijgt. Verplaats de rollade naar een indirecte zone van +/- 140 graden en gaar door tot ongeveer 46 graden kerntemperatuur. Nu gaan we de rollade insmeren met de char siu. In eerste instantie doen we dat op de indirecte zone en op het laatste moment grillen we de bavette rollade nog even op de directe zone. Haal de rollade van de barbecue als je een kerntemeperatuur van zon 54 graden hebt bereikt. Laat het vlees even rusten en trancheer de rollade. Bestrooi nog met wat geroosterde sesamzaadjes, wat verwarmde char siu saus en bosui.

In dit recept is o.a. gebruikt:

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal 1 x per maand de laatste recepten, tips en aanbiedingen.

    bavette rollade van de bbq

    Bavette rollade van de BBQ

    Een heerlijke bavette rollade van de BBQ op Aziatische wijze bereidt. Eenvoudig te maken en een echte smaak sensatie.
    Voorbereidingstijd 30 minuten
    Bereidingstijd 1 uur
    Totale tijd 1 uur 30 minuten
    Gang Hoofdgerecht
    Keuken BBQ
    Porties 8 personen

    Equipment

    • slagerstouw
    • rookhout

    Ingrediënten
      

    • 1 kilo bavette

    Kruiden pasta

    • 3 cm verse gember
    • 2 stengels citroengras
    • 1 jalapenopeper
    • 1 limoen
    • 3 eetlepels sesamolie
    • zout
    • 4 eetepels sesamzaadjes (2 eetlepels voor garnering)

    Garnering

    • 2 stengels bosui
    • 2 dl char siu saus

    Instructies
     

    • Vlinder de bavette over de lange zijde.
    • Meng de ingrediënten voor de kruidenpasta door elkaar en maak het heel fijn met behulp van een vijzel of staafmixer.
    • Smeer de kruidenpasta aan de binnenzijde van de opengevouwen bavette. Bestrooi met 2 eetlepels sesamzaadjes. Vervolgens rol je de bavatte op en bind je hem stevig vast met het slagerstouw.
    • Grill de bavette rollade op directe hitte rondom bruin. Verplaats de rollade naar de indirecte zone en gaar tot 47 graden. We kiezen ervoor om hem licht te roken maar dat is niet perse nodig.
    • Smeer de char siu saus er rondom om. Herhaal dat 2 - 3 keer. Als de kerntemperatuur 52 graden is grill je de bavette rollade rondom af op directe hitte tot 54 graden.
    • Laat de rollade ven rusten en trancheer deze in 8 plakken. Tijdens het rusten gril je de sesamzaadjes en verwarm je wat char siu met bosui. Bestrooi de geroosterde sesamzaadjes erover, de verwarmde char siu en wat bosui.
    Trefwoord bavette, rollade

    ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: