Ben je op zoek naar een uniek en overheerlijk BBQ recept? Maak dan kennis met Iberico ribfingers, een ware delicatesse voor de vleesliefhebber. Deze sappige vleesreepjes worden gesneden uit het tussenribstuk van het befaamde Iberico varken, dat bekend staat om zijn fijne vetmarmering en intense smaak. Ribfingers zijn misschien nog niet bij iedereen bekend, maar ze verdienen absoluut een vaste plek op jouw barbecue menu.
Wat zijn ribfingers?
Ribfingers zijn reepjes vlees die tussen de ribben van het varken vandaan worden gesneden. In het geval van Iberico ribfingers krijg je mals, sappig en smaakvol vlees met een mooie vetstructuur die tijdens het grillen heerlijk karamelliseert. Het resultaat? Een buitengewoon zachte bite met een diepe, nootachtige smaak – precies wat je wilt.
Waarom zijn Iberico ribfingers zo lekker?
Dankzij het hoge vetgehalte en de natuurlijke voeding van het Iberico varken (zoals eikels) smelten de ribfingers haast op je tong. Ze zijn perfect geschikt voor low & slow bereiding op de barbecue. Met een goede marinade of rub, wat rookhout en een beetje geduld maak je in een handomdraai een spectaculair gerecht. In dit recept gaan we de Iberico Ribfingers marineren in een Koreaanse marinade.
Waar kun je Iberico ribfingers kopen?
Je kunt Iberico ribfingers kopen bij gespecialiseerde slagers, online vleeswebshops en de groothandel. In Nederland zijn ze onder andere verkrijgbaar via bekende webshops zoals BBQuality, Beef&Steak of The Butchery. Let bij aankoop op de herkomst (Spanje) en kies bij voorkeur voor vers of vacuüm verpakt vlees voor de beste kwaliteit. Als je toegang hebt tot een groothandel dan kun je o.a. bij Sligro terecht.
Ingredienten voor Iberico Ribfingers van de BBQ:
- 500 gram Iberico ribfingers (bekijk deze bij BBQQuality.nl)
- 1 el sesamzaadjes (garnering)
- 1 lenteui (garnering)
Marinade:
- 60 ml soja
- 2 el sesamolie
- 3 tenen knoflook
- 1 el verse gember, gesneden
- 2 el gochujang
- 2 el olijfolie
- 2 el bastard suiker
Hoe bereid je Iberico Ribfingers van de BBQ:
Een aantal handige items die ik vaak gebruik zijn marinade bakje (of een zipzak maar die kun je maar 1 keer gebruiken) en een mixer om de marinade goed te mengen. Voor het roken heb ik gebruik gemaakt van kersen rookhout.
- 1
Voeg de ingredienten voor de marinade in de mixer of in een kom zodat je daar met een staafmixer in kan en mix het goed fijn. Haal 3 el eruit en zet deze apart in de koelkast. Doe het vlees in een bakje of zipzak en voeg de marinade toe. Het liefste laat je het vlees 24 uur in de marinade staan maar als je minder tijd hebt probeer dan minimaal 4 uur aan te houden.
- 2
Stook de barbecue op tot 120 graden en zorg voor een indirecte zone. Leg het kersen rookhout erop en het vlees. Laat dit 2 uur roken.
- 3
Leg een stuk butcher paper klaar en leg na de 2 uur roken het vlees erop. Smeer met een kwastje de marinade erover en vouw het papier strak op. Leg het pakketje terug op de barbecue, ook weer op de indirecte zone. Hou de temperatuur op 120 graden.
- 4
Na ongeveer 1 – 1,5 uur zijn de Iberico Ribfingers botermals. Haal het pakketje van de barbecue en strooi de sesamzaadjes en de gesnipperde lenteui eroverheen.
Belangrijke temperaturen & tijden
- 4 tot 24 uur marineren
- Barbecue op 120 graden
- Rooktijd: 2 uur
- Grilltijd ingepakt: 1 – 1,5 uur
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:

Iberico Ribfingers van de BBQ
Equipment
- Butcherpaper
- staafmixer
- marinadebakje
- kersen rookhout
Ingrediënten
- 500 gram Iberico Ribfingers
- 1 lenteui
- 2 el sesamzaadjes
Marinade
- 60 ml Soja
- 2 el sesamolie
- 3 tenen knoflook
- 1 el verse gember gesneden
- 2 el gochujang
- 2 el olijfolie
- 2 el bastard suiker
Instructies
- Voeg de ingredienten voor de marinade in de mixer of in een kom zodat je daar met een staafmixer in kan en mix het goed fijn. Haal 3 el eruit en zet deze apart in de koelkast. Doe het vlees in een bakje of zipzak en voeg de marinade toe. Het liefste laat je het vlees 24 uur in de marinade staan maar als je minder tijd hebt probeer dan minimaal 4 uur aan te houden.
- Stook de barbecue op tot 120 graden en zorg voor een indirecte zone. Leg het kersen rookhout erop en het vlees. Laat dit 2 uur roken.
- Leg een stuk butcher paper klaar en leg na de 2 uur roken het vlees erop. Smeer met een kwastje de marinade erover en vouw het papier strak op. Leg het pakketje terug op de barbecue, ook weer op de indirecte zone. Hou de temperatuur op 120 graden.
- Na ongeveer 1 – 1,5 uur zijn de Iberico Ribfingers botermals. Haal het pakketje van de barbecue en strooi de sesamzaadjes en de gesnipperde lenteui eroverheen.
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com, BBQuality.nl en Welkoop.nl.
Geef een reactie