Buikspek lolly’s
Wat is lekkerder dan spek? Juist: nog meer spek! En dat is precies was deze ongelofelijk lekkere snack heeft buikspek met extra spek eromheen. En dan krijg je de ultieme buikspek lolly’s. Dit is een overheerlijke, eenvoudig klaar te maken barbecue snack die het goed doet op ieder feestje. Buiten wat geduld zijn ze super simpel te maken.
Ik hou ervan om mijn gasten stil te krijgen. En geloof me dat doen ze na de eerste hap van deze snack. Eerste komt de krokante, in barbecuesaus afgelakte buitenkant. Dan volgt de heerlijk sappige en malse binnenkant. Juist door die extra spek laag blijft de buikspek super mals maar met zoveel smaak. Geweldig. En het fijne is ook nog dat je gasten geen vieze vingers krijgen, ze kunnen de snack direct van het stokje eten.
Wat zijn buikspek lolly’s?
Buikspek lolly’s zijn redelijk vergelijkbaar met bunt ends van buikspek. Met dat verschil dat je deze niet na 2 uur in een schaal gaat ‘stoven’, maar de gehele tijd op indirecte hitte rookt. De repen ontbijspek zorgen ervoor dat de buikspek niet uitdroogd en ze een krokant jasje krijgen. Op het einde prik je er een stokje in en je krijgt de barbecue variant van een snoeplolly, maar dan voor grote mensen.
Voor deze buikspek lolly’s heb ik gekozen voor Iberico varkensvlees. Deze, wat duurdere, buikspek heeft een heerlijke wat nootachtige smaak wat komt doordat de varkens o.a. gevoed worden met eikels. Een mooi, iets betaalbaarder, alternatief is Duroc of Heyde Hoeve buikspek.
Voorbereiding
30 minuten
Om te beginnen snijden we de buikspek in 6 even grote repen die je vervolgens weer halveert. Daarna strooi je de barbecue rub in een schaal en dep je de blokjes buikspek aan alle kanten in de rub. Vervolgens wikkel je 2 repen buikspek om ieder blokje en zet je deze vast met een prikker. Dep de blokjes opnieuw in de rub aan alle kanten zodat ook de plakken ontbijtspek goed in de rub zitten. Nu ben je klaar om te roken.
Bereiding
4 uur
- 1
Stook je barbecue op tot 110 – 120 graden. Zorg voor een indirecte zone
- 2
Zodra de barbecue op temperatuur is leg je er blokken kersenhout in en rook je de buikspek
- 3
Na ongeveer 3 uur prik je in de spekblokjes. Als je bijna geen weerstand voelt zijn ze klaar om te lakken. Anders nog even geduld
- 4
Lak de blokken nu rondom in met de barbecuesaus. Sluit de deksel weer voor 10 minuten en herhaal dit nogmaals. Na 10 minuten zijn ze klaar om te serveren. Steek in ieder blokje een stokje en geniet

Tijden en temperaturen op een rij:
Zin in nog meer BBQ inspiratie?
Volg mij op Instagram of YouTube voor nog meer grillplezier, handige tips, relevante aanbiedingen en exclusieve “behind the scenes” van mijn BBQ-avonturen. Meld je ook aan voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol nieuwe recepten, aanbiedingen, en verrassende BBQ tips die je niet wilt missen.
Volg mij op:
Buikspek Lolly's
Equipment
- rookhout kersen
- Bakkwast
- Saté stokjes
- Houtskool
Ingrediënten
- 600 gram Iberico buikspek
- 24 plakken ontbijtspek
- The Taste barbecue rub
- 6 eetlepels Flavour Attraction barbecue saus
Instructies
- Snijd de buikspek eerst in repen en halveer deze.
- Doe voldoende van de barbecue rub in een schaal en dip de blokken buikspek rondom.
- Wikkel er 2 repen ontbijspek omheen en zet vast met een prikker. Dip ze opnieuw rondom in de barbecue rub.
- Verhit je barbecue tot 110 - 120 graden en zorg voor een indirecte zone.
- Leg een paar blokjes rookhout op de kolen en leg de blokken spek op je rooster. Rook ze nu voor minimaal 3 uur. Draai de blokjes buikspek halverwege om.
- Steek met een prikker in de blokjes en voel of je weerstand hebt. Als dat zo is, wacht nog even. Heb je geen weerstand ga dan door naar de volgende stap.
- Lak de blokjes rondom in met de barbecue saus en leg weer terug op het rooster. Wacht 10 minuten en herhaal deze stap nog eens. Wacht weer 10 minuten.
- Steek een stokje in de blokjes en serveer de buikspek lolly's. Geniet!
Ik ben Daan van Eijk en sinds 2016 neem ik je op bbqrockstars.nl mee in mijn wereld van barbecueën. Je vindt er alles, van smaakvolle gerechten en persoonlijke tips tot onmisbare hulpmiddelen die jouw bbq avontuur nog beter maken. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen de magie van koken op open vuur te laten ontdekken. Soms lukt een gerecht meteen, soms helemaal niet, maar dat maakt het juist leuk. Want barbecueën draait om beleven, experimenteren en samen genieten.