Wat is een Chili Cheese Dog?

Stel je een sappige, gerookte hotdog voor, omhuld in een warm, zacht broodje, met een verleidelijke geur die de lucht vult. Bij elke hap, voel je de pittige sensatie van hartige chili, rijk van smaak en gemaakt met sappig gehakt en een heerlijke mix van kruiden, die over de hotdog stroomt als een smaakvolle vulkaanuitbarsting. De chili is rijkelijk bedekt met een deken van smeltende cheddarkaas, die langzaam omlaag druipt en zich vermengt met de smaken van de hotdog en de kruidige chili. Het geheel wordt bekroond met gehakte uien en knapperige jalapeñopepers, die een verfrissende knapperigheid en een vurige kick toevoegen. De eerste hap onthult een harmonie van smaken en texturen, een sensationele dans tussen de romigheid van de kaas, de hartigheid van het gehakt en de warmte van de chili. Een chili cheese dog is niet zomaar een snack; het is een smaakvolle reis die je zintuigen prikkelt en je smaakpapillen laat dansen. Deze lekkernij is meer dan alleen een hotdog – het is een culinair avontuur en je doet verlangen naar nog een sappige hap.

Zo, heb je nu trek in een Chili Cheese Dog? Wij wel.

Kies de juiste hotdog

Om een goede Chili Cheese Dog te maken heb je aller eerste het perfecte broodje en een uitstekende hotdog nodig. Voor dit recept heb ik veel soorten en maten geproefd en voor mij is dit de perfecte soort: de gebraden varkens hotdog van de Sligro. Deze hotdog is wat zwaarder dan zijn soortgenoten uit bijvoorbeeld de pot. Ook heeft deze nog een lekkere bite. Wij roken hem op indirecte hitte van 120 graden ongeveer 1,5 uur lang. Op deze manier smelten de vetten en krijg je echt een waanzinnige hotdog. Kies ook een goed, lang broodjes erbij.

De Chili

De Chili is een zogenaamde “no-bean chili”. Het woord zegt het al, chili saus zonder bonen. De chili maak je natuurlijk ook op de barbecue. Gebruik hiervoor een Dutch Oven. De saus maak je zo’n 3,5 uur voordat je gaat eten klaar. Verhit je barbecue voor op 120 graden en plaats de Dutch Oven op indirecte hitte. Verwarm de pan goed voor. Voeg een beetje olijfolie toe en daarna het gehakt. Voeg alle ingredienten erbij: de kruiden, bbq saus, tomatenpuree en de uitjes. Roer goed door. Sluit je barbecue en rook de saus de komende uren. Roer ieder half uur goed door totdat het vet begint te smelten. Je zult merken dat het roeren steeds makkelijker gaat en het gehakt een hele fijne structuur krijgt. Na 1,5 uur kun je ervoor kiezen om wat bier toe te voegen. Advies is om een lekker stevig blond bier te gebruiken.

De Chili Cheese Dog maken

Nu is het tijd om je gasten te verassen. De broodjes heb je afgebakken en ingesneden aan de bovenkant. Stop er een hotdog in en overgiet de wordt met de chili. Daarna top je hem af met de cheddar cheese, wat rode uitjes en jalapeño’s en wat vers gesneden peterselie. Je kunt ervoor kiezen om er nog wat tortilla chips bij te doen om het af te maken.

In dit recept is o.a. gebruikt:

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal 1 x per maand de laatste recepten, tips en aanbiedingen.

    chili cheese dogs

    Chili Cheese Dogs

    Stel je een sappige, gerookte hotdog voor, omhuld in een warm, zacht broodje, met een verleidelijke geur die de lucht vult. Bij elke hap, voel je de pittige sensatie van hartige chili, rijk van smaak en gemaakt met sappig gehakt en een heerlijke mix van kruiden, die over de hotdog stroomt als een smaakvolle vulkaanuitbarsting.
    Voorbereidingstijd 30 minuten
    Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
    Totale tijd 4 uur
    Gang Hoofdgerecht
    Keuken Amerikaans, BBQ
    Porties 8 personen

    Equipment

    • Dutch Oven
    • rookhout

    Ingrediënten
      

    • 8 hotdogs
    • 8 broodjes

    Chili Saus

    • 1 kilo rundergehakt
    • 1 blikje tomatenpuree
    • 2 uien, wit fijngesneden
    • 2 eetlepels uienpoeder
    • 2 eetlepels knoflookpoeder
    • 1 eetlepel chilipoeder
    • 1 eetlepel komijnpoeder
    • peper en zout naar wens
    • 2 chilipepers, zonder zaadjes fijngesneden
    • 3 eetlepels barbecue saus
    • 1 fles blond bier

    Garnering

    • 100 gram geraspte cheddar
    • 2 uien, rood fijngesneden
    • 1 pot ingelegde jalapeno pepers
    • 1 bosje peterselie fijngesneden

    Instructies
     

    • Verwarm je barbecue voor tot 120, zorg dat je indirect kunt koken.
    • Verwarm de Dutch Oven +/- 30 minuten voor.
    • Voeg het gehakt en daarna alle andere ingrediënten (behalve het bier)voor de chilisaus toe. Roer het geheel goed door. Daarna leg je wat rookhout op de kolen en sluit je de bbq. Rook de saus de komende 2 uur, roer ieder half uur zodat all het gehakt wat rook smaakt gaat krijgen. Je zult merken dat na ongeveer 2 uur de saus 'vloeibaar' gaat worden.
    • Voeg wat van het bier toe en blijf roeren. In de tussentijd leg je de hotdogs erbij. Ook deze indirect. Het is een beetje afhankelijk welke hotdogs je hebt gekozen. In dit recept hebben wat wat dikkere, stevige worsten die wat langer nodig hebben.
    • Nog eens 1,5 en je saus en worsten zijn klaar voor gebruik. Nu gaan we de broodjes maken. Bak je broodjes eventueel vooraf en en laat een beetje afkoelen. Snij ze aan de bovenkant in maar niet te diep, je wilt ze niet door snijden. Leg er een worst in en overgiet de worst rijkelijk met de saus. Daarop leg je wat kaas, de jalapeno's, ui en peterselie. Serveer eventueel met wat tortilla chips.
    Trefwoord Chili, Hotdog, Kaas

    ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: