Gepekelde gerookte zalm

Er zijn van die gerechten die nooit gaan vervelen, hoe vaak je ze ook maakt. Bij ons thuis is gepekelde gerookte zalm van de barbecue zo’n klassieker. Simpel, smaakvol en ziet er ook nog eens goed uit op tafel. Als je het heel goed wilt doen dan neemt het pekelen van de zalm wat tijd in beslag maar dat is zeker de moeite waard. Je kunt er ook voor kiezen om de zalm minder lang in de pekel te zetten, maar dat gaat wel ten koste van de smaak. Plan daarom het maken van deze gepekelde gerookte zalm goed vooruit. Voor het roken maak ik gebruik van een cederhouten plankje, deze kun je direct van de barbecue op tafel zetten. Ziet er ook nog eens mooi uit!

Zalm roken

Voor deze variant kiezen we ervoor om de zalm dus warm te roken op ongeveer 150 – 160 graden. Wil je zalm ook eens koud roken (wat echt een aanrader is) bekijk dan even mijn recept voor koud gerookte zalm. De zalm wordt gerookt op en cederhouten plankje die we eerst 30 minuten in water laten intrekken zodat deze niet direct verbrandt. Nadat de zalm gerookt is maken we het gerecht af met wat opgeklopte ongezoete room waar je wat citroen marmelade doorheen slaat op het einde, om je vingers bij af te likken!

14 uur 20 minuten     4 personen

Ingrediënten:

Equipment:

Opstart campagne 2025Opstart campagne 2025

Zalm pekelen

Minimaal 4 uur maar liever 14 uur

Voor het maken van de pekel gebruik ik in dit recept slechts 2 ingrediënten: donkere basterdsuiker en grof zeezout. De verhouding die ik aanhoud is 2:1. Voordat ik de zalm pekel leg ik hem eerst met de vleeszijde naar beneden in de rum en laten dat 2 uur in intrekken. Heb je minder tijd? Probeer het dan minimaal 30 minuten te doen. Daarna dep je de zalm goed droog. Strooi een deel van de pekel op de bodem van een schaal en leg de zalm met de huidzijden naar beneden erop. Pak hem vervolgens goed in met de pekel. Dek de schaal af en plaats hem in de koelkast. Je zult zien dat de pekel het vocht uit de zalm trekt waardoor deze steviger wordt en een heerlijke smaak krijgt.

Haal de zalm +/- 1 uur voordat je gaat roken uit de pekel en spoel hem heel goed schoon onder stromend water. Zorg dat je de pekel er helemaal af haalt, anders kan die nogal zout proeven. Dep de zalm schoon en leg in een schone schaal weer even kort terug in de koelkast om te drogen.

Bereiding

20 minuten

  • 1

    Week de cederhouten plank 30 minuten vooraf in water

  • 2

    Steek de barbecue aan en stook hem op tot 150 – 160 graden, directe hitte

  • 3

    Leg de zalm op de cederhoutenplank en plaats hem direct boven de kolen, sluit het deksel van je barbecue. Rook de zalm voor zo’n 20 minuten. Wil je hem iets rauwer? Haal hem er dan tussen de 10 – 15 minuten vanaf

  • 4

    Klop in de tussentijd ongezoete room op. Op het einde sla je er wat citroenmarmalade doorheen. Als de gepekelde gerookte zalm klaar is serveer je hem met de room

Tijden en temperaturen op een rij:

  • Pekel de zalm minimaal 4 maar liever 14 uur vooraf

  • Spoel de zalm goed af zodat alle pekel verdwenen is

  • Stook je barbecue op tot 160 graden

  • Wel het cederhoutenplankje 30 minuten in water

  • Rook de zalm voor 20 minuten op het plankje direct boven de kolen

Zin in nog meer BBQ inspiratie?

Volg mij op Instagram of YouTube voor nog meer grillplezier, handige tips, relevante aanbiedingen en exclusieve “behind the scenes” van mijn BBQ-avonturen. Meld je ook aan voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol nieuwe recepten, aanbiedingen, en verrassende BBQ tips die je niet wilt missen.

Volg mij op:

    gepekelde zalm

    Gepekelde gerookte zalmfilet

    Gepekelde gerookte zalm, een heerlijk eenvoudig gerecht. Het pekelen van de zalm neemt wat tijd in beslag maar dat is zeker de moeite waard.
    Voorbereiding 14 uur
    Bereidingstijd 20 minuten
    Totale tijd 14 uur 20 minuten
    Gang Hoofdgerecht
    Keuken BBQ
    Porties 4 personen

    Equipment

    • cederhouten planken rookhout

    Ingrediënten
      

    • 1 kilogram zalmfilet (hele zijde)
    • 0,25 liter rum
    • 300 gram basterdsuiker
    • 150 gram grof zeezout

    Instructies
     

    • Leg de zalm in zijn geheel in een schaal met de vleeszijde naar beneden. Overgiet de zalm met de rum, laat de zalm ongeveer 60 - 120 minuten marineren.
    • Voor de pekel: meng de basterdsuiker en het zout goed door elkaar.
    • Dep de zalm droog en wrijf deze in met de pekel. Zorg dat de hele vis bedekt is met een goede laag van de pekel. Wikkel er een stuk vershoudfolie over en plaats de zalm in de koelkast.
    • Hoe langer je de zalm in de pekel laat staan hoe beter. Wij adviseren minimaal 4 uur maar we hebben hem zelf ook wel eens 14 uur laten staan.
    • Steek de barbecue aan en zorg dat de temperatuur op ongeveer 160 graden komt. Leg de cederhouten plank in een bak water en laat minimaal 30 minuten intrekken. Zo voorkom je dat de plank verbrand en geeft deze een mooie rook af.
    • Spoel de pekel heel goed van de zalm, laat hem minstens 5 minuten onder stromend water. Spoel je hem niet goed genoeg af dan smaakt de zalm erg zout. Dep hem helemaal droog met keukenpapier. Leg de zalm op de planken en leg deze direct boven de kolen. Doe het deksel op de barbecue.
    • Laat de zalm ongeveer 20 minuten garen in een afgesloten barbecue , wil je hem iets rauwer dan ongeveer 10 - 15 minuten. Je moet voorkomen dat er een wit soort zweet uit de zalm komt, dit zijn eiwitten. Dat is voor mij het teken dat ik te ver ben gegaan. Je kunt dit overigens prima eten.
    Trefwoord roken, zalm
    Daan van Eijk

    Ik ben Daan van Eijk en sinds 2016 neem ik je op bbqrockstars.nl mee in mijn wereld van barbecueën. Je vindt er alles, van smaakvolle gerechten en persoonlijke tips tot onmisbare hulpmiddelen die jouw  bbq avontuur nog beter maken. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen de magie van koken op open vuur te laten ontdekken. Soms lukt een gerecht meteen, soms helemaal niet, maar dat maakt het juist leuk. Want barbecueën draait om beleven, experimenteren en samen genieten.

    Zin in meer? Probeer ook deze BBQ recepten

    ZOEK RECEPTEN OP CATEGORIE

    Rund

    Rund

    Varken

    Varken

    Gevogelte

    Gevogelte

    Vis

    Vis

    Groente

    Groente

    snack

    Snacks

    Rubs

    Rubs

    Brood en Deeg

    Brood en Deeg

    Affiliate:

    In mijn recepten en blogs maak ik gebruik van affiliate links. Daarmee breng ik producten onder de aandacht waar ik zelf enthousiast over ben. Als jij via mijn website iets koopt bij een van deze partners, ontvang ik een kleine vergoeding zonder dat het jou iets extra kost. Zo kan ik BBQ Rockstars blijven onderhouden en jou blijven inspireren met nieuwe content. Ik werk uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, BBQuality.nl, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl en Weber.com.

    Meer weten over de partners? Bekijk dan mijn partner pagina!