Er zijn maar weinig dingen die zó de sfeer van vakantie, zomer en gezelligheid oproepen als de geur van gyros op de barbecue. Denk: knapperige randjes, kruidige aroma’s en sappig vlees, langzaam gegaard aan het spit. In dit blog deel ik mijn favoriete recept voor gyros van het spit, gemaakt van malse procureur. Ideaal voor je volgende barbecuefeest!

Wat is gyros eigenlijk?

Gyros is een klassieker uit de Griekse keuken. Traditioneel wordt het gemaakt van varkensvlees (meestal van de nek of schouder), dat in dunne plakjes wordt gesneden, gemarineerd in mediterrane kruiden en langzaam geroosterd aan een verticaal spit. Bij ons op de BBQ doen we het horizontaal aan het spit, maar met minstens zoveel smaak!

gyros aan het spit

Wat heb je nodig?

Voor circa 6 personen:

  • 2 kg procureur (deze van Heyde Hoeve is erg lekker), in dunne plakken gesneden
  • 3 eetlepels gyroskruiden (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • Zout en peper naar smaak
  • Spit voor de barbecue (draaispit/rotisserie)

De marinade: de basis van je gyros!

Naast een goed stuk vlees valt of staat je gyros met de marinade, dit is wat de gyros z’n karakter geeft. Snijd een dag van te voren het vlees in dunne plakjes. Zelf probeer ik ze niet dikker dan 0,5 cm te snijden. Doe het vlees in een kom en meng de olijfolie en rodewijnazijn erdoorheen. Wrijf alle stukjes goed in. Daarna voeg je de  gyroskruiden toe, zorg dat ieder stukje vlees goed bedekt is. Strooi eventueel meer bij. Tenslotte voeg je wat zout en peper toe. Zorg dat elk plakje bedekt is. Doe alles in een afsluitbare bak of zak en laat het minstens 12 uur, het liefst een hele nacht, in de koelkast marineren. Geduld is hier écht smaak!

Aan het spit

Na het marineren is het tijd voor de magie van het spit.

  • 1

    Rijg de plakken vlees strak op het spit. Hoe compacter, hoe beter.

  • 2

    Zet het spit op je BBQ met indirecte hitte en laat het draaien boven een temperatuur van zo’n 150-170°C. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft terwijl de buitenkant mooi bruin wordt.

  • 3

    Laat het vlees in ongeveer 1,5 tot 2 uur garen. Snijd tussendoor wat van de buitenste, krokante laagjes af en laat het spit gewoon doordraaien – net als in een gyroszaak! Let op dat je met het snijden niet de ijzeren pinnen raakt.

  • 4

    Serveer je gyros in warme pitabroodjes met tzatziki, rode ui, tomaat en frietjes of gebakken aardappeltjes. Een frisse Griekse salade erbij, en je waant je direct op een terras in Athene.

Belangrijke temperaturen & tijden

  • Neem ruim de tijd voor het marineren van het vlees, bijvoorkeur 1 dag
  • Barbecue opstoken tot 150 – 170 graden, indirecte hitte
  • Ongeveer 1,5 a 2 uur grillen. Tussendoor snijden

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:

BBQuality.nl homepage
KokenKoken
gyros aan het spit

Gyros aan het spit

Er zijn maar weinig dingen die zó de sfeer van vakantie, zomer en gezelligheid oproepen als de geur van gyros op de barbecue. Denk: knapperige randjes, kruidige aroma’s en sappig vlees, langzaam gegaard aan het spit.
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 1 dag 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Grieks
Porties 6 personen

Equipment

  • draaispit/rotisserie
  • marinadebak of zak

Ingrediënten
  

  • 2 kg procureur
  • 3 el gyroskruiden
  • 4 el olijfolie
  • 2 el rodewijnazijn
  • zout & peper naar smaak

Instructies
 

  • Snij de procureur in dunne plakjes, probeer ze maximaal 0,5 cm dik te maken. Doe het vlees in een grote kom.
    procureur snijden
  • Giet de olijfolie en de rodewijnazijn over het vlees en wrijf het goed in. Strooi de rub over het vlees en zorg dat ieder stukje vlees er goed onder zit. Eventueel nog wat zout & peper toevoegen.
    procureur marineren
  • Doe het vlees in een bak of zak en zet het afgesloten in de koelkast. Bij voorkeur laat je het een nachtje intrekken.
  • Rijg het vlees aan het spit, druk het vlees goed aan. Klem het vlees vast tussen de spiezen. Verwarm de barbecue voor op 150 - 170 graden en zorg dat de kolen aan weerzijde van het spit liggen.
    gyros rijgen
  • Gaar het vlees nu voor ongeveer 1,5 uur lang. Je kunt dan de eerste stukken eraf snijden en daar het vlees weer terug hangen. Het afgesnede vlees kun je direct opeten of even bewaren tot de rest ook klaar is.
  • Snijd zo in 3 a 4 keer het vlees van het spit af. Op een gegeven moment kom je de spiezen tegen. Ik heb deze er op een gegeven moment af gehaald om zo het vlees makkelijker te kunnen snijden.
    gyros aan het spit
  • Warm in de tussentijd je pitta broodjes op. Serveer het vlees op een pitta met lekkere tzatziki, rode ui, tomaat en frietjes.
Trefwoord Gyros, procureur, varkensnek

BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com, BBQuality.nl en Welkoop.nl.

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN:

  • Gyros aan het spit

  • BBQ Recept: Iberico Ribfingers

  • Pulled Beef van Chuck-Eye steak: om je vingers bij af te likken