Als je een barbecue organiseert, mag een sappige kippendijensaté met een romige, zelfgemaakte satésaus absoluut niet ontbreken. Dit recept combineert malse gemarineerde kippendijen met een satésaus vol authentieke smaken. Perfect voor zomerse avonden en gegarandeerd een favoriet bij je gasten!

Waarom kippendijen?

Kippendijen zijn ideaal voor de BBQ vanwege hun sappigheid en rijke smaak. Ze blijven mals, zelfs als ze worden gegrild op hoge temperaturen. Door de marinade trekken de smaken goed in het vlees, waardoor elke hap een smaakexplosie wordt.

Ingrediënten voor de Marinade

Voor 4 personen:

  • 500 gram kippendijen, in gelijke stukjes gesneden
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje zout
  • Versgemalen peper naar smaak

Bereiding van de Marinade

  1. Meng in een grote kom de gemalen laos, ketoembar, arachideolie, sambal, gemberpoeder, suiker, zout en peper tot een glad mengsel.
  2. Voeg de stukjes kippendij toe en zorg dat ze volledig bedekt zijn met de marinade.
  3. Dek de kom af en laat de kip minstens 2 uur marineren in de koelkast. Voor de beste smaak kun je dit een nacht laten staan.

Ingrediënten voor de zelfgemaakte satésaus

  • 400 gram pindakaas (bij voorkeur 100% pinda)
  • 4 theelepels bruine suiker
  • 100 ml kokosmelk
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4 theelepels sambal (optioneel voor wat extra pit)
  • 5 eetlepels limoensap
  • 2 tenen knoflook
  • Snufje zout

Bereiding van de Satésaus

  1. Doe de pindakaas en kokosmelk in een steelpan en verwarm op laag vuur.
  2. Roer totdat de pindakaas volledig is opgelost en je een gladde saus hebt.
  3. Voeg de overige ingredienten toe. Blijf roeren totdat de smaken goed gemengd zijn.
  4. Proef de saus en pas de smaak aan met extra limoensap of suiker indien nodig.

Het grillen van de kippendijensaté

  1. Rijg de gemarineerde kippendijen aan satéprikkers. Zorg ervoor dat je de prikkers eerst een half uur in water laat weken om verbranden te voorkomen.
  2. Verhit de BBQ tot een middelhoog vuur. Leg de satéstokjes op het rooster en grill ze 7 – 10 minuten, draai ze regelmatig om totdat ze goudbruin en gaar zijn.

Serveren

Serveer de kippendijensaté met de warme satésaus. Voeg wat knapperige atjar, gebakken uitjes of deze ingelegde komkommer toe voor een complete maaltijd. Een frisse salade en een ijskoud drankje maken het geheel helemaal af!

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:

BBQuality.nl homepage
Kerst 2024Kerst 2024
kipsaté met satésaus

Kipsaté met zelfgemaakte satésaus

Misschien wel de belangrijkste klassieker, en hierbij heb je het lekkerste recept voor de kipsaté en voor de zelfgemaakte satésaus.
Voorbereidingstijd 3 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Satésaus

  • 400 gram pindakaas
  • 4 theelepels bruine suiker
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 5 eetlepels limoensap
  • 4 theelepels sambal
  • 100 milliliter kokosmelk
  • 2 tenen knoflook

Kipsaté

  • 4 kippendijen
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel ketoembar
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • snufje zout
  • peper

Instructies
 

Kipsaté

  • Neem een kom (of marinade bakje) en meng hierin de ingrediënten voor de marinade (laos, ketoembar, sambal, arachideolie, gemberpoeder en suiker). Breng het op smaak met peper en zout. Zet de satéprikkers vast in een glas water.
  • Snij de kipfilet in kleine blokjes. Leg nu het satévlees in de marinade, dek de schaal af. Laat het vlees minstens 2 uur in de koelkast staan en roer het af en toe om. Rijg het vlees uiteindelijk aan de satéprikkers.

Satésaus

  • Zet voor de satésaus een pan op het vuur, met water en pindakaas. Is alle pindakaas opgelost en is het mengsel goed heet? Dan kun je pan van het vuur halen. Nu is het tijd om de pindasaus op smaak te maken.
  • Voeg de bruine suiker samen met de sojasaus en het limoensap in de pan. Roer goed door en zorg dat je een mooi egaal papje krijgt. Voeg nu de sambal en de kokosmelk toe. Pers twee tenen knoflook bij het kruidenmengsel en roer nog eens goed door.
  • Maak de satésaus af door hem op hoog vuur goed te roeren. Je kunt eventueel nog extra smaak toevoegen door van een van de ingrediënten wat extra toe te voegen. Verder kun je de satésaus wat dunner maken met een scheutje water.

Kipsaté grillen

  • Rooster de satéspiezen in ongeveer 7 minuten gaar boven een hete barbecue op direct vuur met gesloten deksel, zo karameliseert de buitenkant, en gaart het goed van binnen.
Trefwoord kip, kipsate, satesaus

BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl.

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN:

  • Kalkoenfilet op de BBQ: de Texas Turkey

  • Ingelegde komkommer

  • Cajun kip