Wat is een Philly cheesesteak?

Een Philly cheesesteak is een bekende sandwich uit Philadelphia, Pennsylvania. Het bestaat uit dunne plakjes rundvlees (meestal sirloin of ribeye) dat wordt gebakken op een hete grill en vervolgens op een lange, zachte broodje wordt geserveerd. Dit broodje wordt ook wel een Philly bun genoemd. Het vlees wordt vaak bedekt met gekarameliseerde uien en provolone kaas.

Welk vlees voor je Philly cheesesteak?

Om een goede cheesesetak te maken, heb je goed vlees nodig. In dit recept maken we gebruik van een ribeye. Om deze in dunne plakken te snijden hebben we gebruik kunnen maken van een snijmachine. Maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen die heeft. Je kunt uiteraard je slager vragen om het voor je te doen. Maar uiteraard met een goed scherp mes kom je ook een heel eind. Tip: vries de ribeye even in, niet dat deze door en door bevroren is. Dit snijd een stuk makkelijker.

Philly cheesesteak van de barbecue

Dan gaan we aan de slag. Uiteraard maken we dit recept op de barbecue. Hiervoor hebben we wel een skillet nodig. In eerste instantie om de uien in te karamelliseren, daarna om het vlees in te bakken. Een gietijzeren bakplaat werkt ook.

  • Vries de ribeye eerst in, daarna kun je met een snijmachine hem in dunne plakjes snijden. Heb je geen machine, dit kan ook prima met een goed scherp mes of vraag het je slager.
  • Snij de uien in ringen, doe een beetje boter in een pan en gaar de uien op een laag vuur. Doe er wat zout overheen. Als de uien bruin beginnen te worden voeg je suiker toe. Bij elkaar duurt dit zo’n 20 minuten totdat de uien lekker gekarameliseerd zijn.
  • Smelt de roomboter en voeg het teentje knoflook geperst erbij zodat je een lekkere knoflook boter krijgt.
  • Stook de barbecue op naar zon 200 graden. Als die goed warm is zet je de skillet boven de kolen en smelt wat boter erin.
  • Zodra de boter goed heet is doe de ribeye in de pan en grill het vlees. In de tussentijd snij je de Philly Buns door en smeer je beide kanten in met de knoflook boter.
  • Als het vlees gebakken is voeg je de uien toe en bak je deze kort mee. Maak er 2 stroken van (link en rechts in de pan. Op iedere strook leg je 3 plakken provolone kaas. Zet de pan van de kolen en doe het deksel van je barbecue dicht.
  • Na een minuut begint de kaas te smelten, leg dan de buns even kort op de boterzijde direct op boven de kolen om ze kort te grillen. Let op: dit gaat hard.
  • Haal alles van het vuur zodra de kaas gesmolten is. Smeer de mayonaise op beide zijde van de buns en smeer uit. Leg nu op de onderkant een strook vlees, met kaas en ui en klaar is je Philly cheesesteak.

Wel of geen paprika?

Wat ik nog niet wist toen ik deze variant maakte was dat er een levendige discussie is of je nu wel of geen groene paprika moet gebruiken. Als je Googled zie je een diversiteit aan recepten die soms wel en soms niet de paprika toevoegen. In deze versie maken we er nog even geen gebruik van maar experimenteer zelf wat je het lekkerste vindt.

In dit recept is o.a. gebruikt:

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal 1 x per maand de laatste recepten, tips en aanbiedingen.

    philly cheese steak

    Philly Cheese Steak

    De eerste keer dat we een Philly Cheese Steak hebben gemaakt. En wat een gruwelijk lekkere sandwich is dit zeg. Alle verhalen die ik eerder heb gehoord zijn waar. De smaak, de bite de combinatie van broodje, ui, knoflook en natuurlijk ribeye met kaas. 
    Voorbereidingstijd 30 minuten
    Bereidingstijd 15 minuten
    Totale tijd 45 minuten
    Gang Hoofdgerecht
    Keuken Amerikaans, BBQ
    Porties 2 personen

    Equipment

    • skilet

    Ingrediënten
      

    • 400 gram ribeye
    • 6 plakjes provolone
    • 2 uien
    • 1 eetlepel suiker
    • 1 eetlepel grof zeezout
    • 50 gram roomboter
    • 1 teentje knoflook
    • mayonaise
    • 2 philly buns

    Instructies
     

    • Snij de uien in ringen, doe een beetje boter in een pan en gaar de uien op een laag vuur. Doe er wat zout overheen. Als de uien bruin beginnen te worden voeg je suiker toe. Bij elkaar duurt dit zo'n 20 minuten totdat de uien lekker gekarameliseerd zijn.
    • Smelt de roomboter en voeg het teentje knoflook geperst erbij zodat je een lekkere knoflook boter krijgt.
    • Ik heb de ribeye eerst ingevroren en daarna met een snijmachine in dunne plakjes gesneden. Heb je geen machine, dit kan ook prima met een goed scherp mes.
    • Stook de barbecue op naar zon 200 graden. Als het lekker warm zet zet ik een ijzeren pan of skillet boven de kolen en smelt wat boter erin.
    • Zodra de boter goed heet is doe de ribeye in de pan en grill het vlees. In de tussentijd snij je de Philly Buns door en smeer je beide kanten in met de knoflook boter.
    • Als het vlees gebakken is voeg je de uien toe en bak je deze kort mee. Maak er 2 stroken van (link en rechts in de pan. Op iedere strook leg je 3 plakken kaas. Zet de pan van de kolen en doe het deksel van je barbecue dicht.
    • Na een minuut begint de kaas te smelten, leg dan de buns even kort op de boterzijde direct op boven de kolen om ze kort te grillen. Let op dit gaat hard.
    • Haal alles van het vuur zodra de kaas gesmolten is. Smeer de mayonaise op beide zijde van de buns en smeer uit. Leg nu op de onderkant een strook vlees, met kaas en ui en klaar is je Philly Cheese Steak.
    Trefwoord philly bun, philly cheese steak

    ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: