Op zoek naar een alternatief voor pulled pork of gewoon een ontzettend lekker barbecuegerecht dat indruk maakt en waarbij je je vingers gaat aflikken? Pulled beef van chuck-eye steak is precies wat je nodig hebt. Dit sappige en smaakvolle gerecht is ideaal voor een barbecue met vrienden of familie. Met een beetje geduld, de juiste tools en een vleugje vakmanschap serveer je een rokerige, malse pulled beef die iedereen zal verrassen.
Waarom Chuck-Eye steak?
Chuck-eye steak, ook wel bekend als de “poor men’s ribeye,” komt van de schouder van het rund en heeft een rijke marmering. Deze vetdooradering maakt het vlees perfect om langzaam te garen, waardoor het mals wordt en vol van smaak blijft. Het is een betaalbaar stuk vlees dat, met de juiste aanpak, een smaakexplosie kan bieden.
Ingredienten voor pulled beef:
Voor het maken van pulled beef heb je de volgende ingredienten nodig:
- 500 gram chuck-eye
- 2 el keltisch zeezout
- 2 el zwarte steak peper
- 1 tl knoflook granulaat
- 1 tl paprikapoeder
- 2 uien
- 1 flesje bier
- 500 ml runderfond
Daarnaast heb je voor het bereiden nodig:
- Rookhout, eiken
- Aluminium bak en folie
- Kernthermometer
Hoe bereid je pulled beef van chuck-eye steak?
Nu je al de ingredienten hebt kunnen we aan de slag. Naast wat geduld is het maken van pulled beef een redelijk eenvoudig gerecht.
- 1
Haal de chuck-eye steaks een half uur van te voren uit de koelkast. Meng alle ingredienten voor de rub door elkaar. Dep het vlees droog en betrooi rondom met de rub. Vergeet de randjes niet!
- 2
Stook de barbecue op tot 120 graden en zorg voor een indirecte zone. Zodra de gewenste temperatuur bereikt is leg het rookhout op de kolen en rook je het vlees. We gaan het vlees ongeveer 3 a 4 uur roken of totdat de kerntemperatuur van 73 graden is bereikt.
- 3
Verwarm de runderfond een klein beetje in een steelpannetje, zorg dat het vloeibaar is (de fond die ik koop is als een pudding, door het te verwarmen wordt het vloeibaar. Ik koop deze bij Sligro.) Giet het bier erbij. Snij ondertussen de uien in dunne ringen. Haal het vlees van de barbecue en leg het in de aluminium bak. Giet nu zoveel vocht erbij zodat het vlees tot de helft ‘onder’ water staat. Strooi de uien erbij en dek de bak af met aluminiumfolie.
- 4
Zet de bak terug op de barbecue, op indirecte hitte op 120 graden. Laat nu doorgaren voor nog eens 4 uur. Het vlees zal nu rond de 92 graden zijn en botermals. Haal de bak van het vuur en het vlees eruit. Pas op: heel heet! Laat 15 – 20 minuten rusten onder een los vel aluminiumfolie. Nu kun je het vlees zo pullen. Giet een klein beetje van het vocht erbij.
- 5
Maak een broodje klaar met coleslaw, ingelegde rode uitjes en wat pittige barbecuesaus.
Belangrijke temperaturen & tijden:
- Barbecue opstoken tot 120 graden
- 3 – 4 uur roken, tot kerntemperatuur van 73 graden is bereikt
- Stoven voor 4 uur, tot kerntemperatuur van 92 graden is bereikt
- 15 – 20 minuten laten rusten, daarna pullen
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:
Pulled Beef van Chuck-Eye steak
Equipment
- Eiken rookhout
- Aluminiumbak en folie
- Kernthermometer
Ingrediënten
Voor de rub:
- 2 el Keltisch zeezout
- 2 el zwarte steak peper
- 1 tl knoflook granulaat
- 1 tl paprikapoeder
Overig:
- 500 gr chuck-eye steak
- 2 uien
- 1 flesje bier
- 500 ml runder fond
Instructies
- Haal de chuck-eye steaks een half uur van te voren uit de koelkast. Meng alle ingredienten voor de rub door elkaar. Dep het vlees droog en betrooi rondom met de rub. Vergeet de randjes niet!
- Stook de barbecue op tot 120 graden en zorg voor een indirecte zone. Zodra de gewenste temperatuur bereikt is leg het rookhout op de kolen en rook je het vlees. We gaan het vlees ongeveer 3 a 4 uur roken of totdat de kerntemperatuur van 73 graden is bereikt.
- Verwarm de runderfond een klein beetje in een steelpannetje, zorg dat het vloeibaar is (de fond die ik koop is als een pudding, door het te verwarmen wordt het vloeibaar. Ik koop deze bij Sligro.) Giet het bier erbij. Snij ondertussen de uien in dunne ringen. Haal het vlees van de barbecue en leg het in de aluminium bak. Giet nu zoveel vocht erbij zodat het vlees tot de helft ‘onder’ water staat. Strooi de uien erbij en dek de bak af met aluminiumfolie.
- Zet de bak terug op de barbecue, op indirecte hitte op 120 graden. Laat nu doorgaren voor nog eens 4 uur. Het vlees zal nu rond de 92 graden zijn en botermals. Haal de bak van het vuur en het vlees eruit. Pas op: heel heet! Laat 15 – 20 minuten rusten onder een los vel aluminiumfolie. Nu kun je het vlees zo pullen. Giet een klein beetje van het vocht erbij.
- Maak een broodje klaar met coleslaw, ingelegde rode uitjes en wat pittige barbecuesaus.
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com, BBQuality.nl en Welkoop.nl.
Geef een reactie