Short ribs van de BBQ

Short ribs bereiden moet op je lijstje staan. De heerlijke smaak van langzaam gegaard rundvlees in combinatie met het roken, peper en zout is echt top. In het Nederlands worden deze ribben ook wel klapribben genoemd maar bij bijna iedere (online) slager kun je ze terug vinden als short ribs.

Wij kiezen bij voorkeur voor grain fed ribs, deze vinden we beter van smaak en blijven malser dan de grass fed variant. Voor de bereiding in dit recept hebben we een basis variant gekozen met enkel peper en zout waarbij de verhouding peper /  zout 2 op 1 is. Zo rond de 70 graden zal het vlees even in de stall komen. Je kunt ervoor kiezen om dan het vlees in te pakken in aluminium folie of, nog beter, butcher paper. Dit wordt de Texas Crutch genoemd.

Experimenteer er lekker op los, doen wij ook. Pak het vlees een keer in en voeg andere kruiden aan je rub toe die je lekker vindt.

Short ribs

Short Ribs van de BBQ

Dit gerecht moet je een keer gemaakt hebben. De heerlijke smaak van langzaam gegaard rundervlees in combinatie met enkel peper en zout is waanzinnig. Het recept voor deze short ribs is eenvoudig.
Voorbereidingstijd 30 min
6 uur
Totale tijd 6 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Porties 4 personen

Equipment

  • hickory rookhout

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilogram short ribs (grain fed)
  • 60 gram zwarte peper
  • 30 gram grof zeezout

Instructies
 

  • Verwijder het vlies van de short ribs aan de bot zijde van het vlees. Doet dit door voorzichtig een mesje tussen het vlies en het bot te wrikken en een stuk van het vlies omhoog te halen. Pak met een stuk keukenpapier het vlies vast en trek het voorzichtig eraf.
  • Meng het zout en de peper goed door elkaar en strooi het over het vlees. Zorg dat alle kanten bedekt zijn.
  • Stook de barbecue op voor indirect grillen tot 107 - 115 graden. Afhankelijk van het type barbecue week je het rookhout (wij gebruiken hickory) 30 minuten vooraf. Gebruik je een kamado barbecue dan hoeft dit niet, gebruik dan wel wat grote stukken hickory.
  • Zodra de barbecue op temperatuur is leg je het rookhout op de kolen en plaats je het vlees met de vleeskant naar boven op het indirecte gedeelte. Rook nu het vlees minimaal 2- 3 uur.
  • Hou de kerntemperatuur in de gaten. We zijn klaar als het vlees een temperatuur van 93 graden heeft bereikt. Je kunt ervoor kiezen om rond de 70 graden het vlees in te pakken in butcher papier of aluminium folie. Bij onze bereiding hebben we daar niet voor gekozen.
Trefwoord rund, short ribs

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN:

2021-03-25T16:26:52+00:0028 februari 2021|Rund|
Ga naar de bovenkant