Dit is onze variant van Vlaams stoofvlees van de BBQ, ook wel Belgisch stoofvlees genoemd. Een heerlijk gerecht waar uiteraard Belgische friet en mayo bij horen. Het is eigenlijk heel simpel om Vlaams stoofvlees van de BBQ te maken, naast het in stukken snijden van het vlees, de ui en knoflook is het vooral geduld hebben. Natuurlijk de temperatuur van je barbecue goed in de gaten houden maar de rest gaan vanzelf. Let op het einde wel goed op dat je niet door al je vocht heen bent, dat zou zonde zijn van het stoofvlees want dan kook je hem droog.

Vlaams stoofvlees voor de hele familie

De hoeveel vlees die wij in dit recept gebruiken is genoeg voor +/- 8 personen. Afhankelijk van de grote van je Dutch Oven kun je de hoeveelheid makkelijk verhogen om zo je hele familie of buurt te voorzien van een lekkere portie. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een gedeelte in te vriezen. Zelf gebruik ik een vacumeermachine maar een diepvriesbakje werkt natuurlijk prima.

Daarnaast kun je natuurlijk ook je eigen twist aan dit gerecht geven. Misschien wil je hem iets pittiger of juist zoeter. Ook het soort bier wat je gebruikt heeft invloed op de smaak van je gerecht. Experimenteer er dus vrolijk op los.

In dit recept is o.a. gebruikt:

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal 1 x per maand de laatste recepten, tips en aanbiedingen.

    Vlaams stoofvlees

    Vlaams stoofvlees van de BBQ

    Onze variant op het Vlaamse Stoofvlees. Lekker langzaam gegaard in bier, goed gekruid en licht gerookt. Dit is zo lekker met friet en mayo. Uiteraard Belgische mayo!
    Voorbereidingstijd 45 minuten
    Bereidingstijd 5 uur
    Totale tijd 5 uur 45 minuten
    Gang Hoofdgerecht
    Keuken BBQ, Belgisch
    Porties 8

    Equipment

    • rookhout
    • Dutch Oven

    Ingrediënten
      

    • 2 kilo runderlappen
    • 3 stuks uien
    • 4 tenen knoflook
    • 2 flessen Westmalle Dubbel bier
    • 50 gram roomboter
    • 3 blaadjes laurier
    • 1 takje tijm
    • 1 takje rozemarijn
    • 1 shotglas Jack Daniels bourbon
    • 2 runderbouillon blokjes
    • 75 gram rub voor rundvlees naar eigen voorkeur
    • 1 kopje bloem

    Instructies
     

    • Snijd het vlees in blokjes van 4 a 5 cm.
    • De uien en knoflook in grove stukken snijden en samen met het vlees in een schaal en goed in rubben.
    • Barbecue voorbereiden op 110 graden indirect grillen.
    • Zodra de barbecue op temperatuur is zet je de Dutch Oven erop. Doe de boter en whiskey in de Oven en leg het rookhout op de kolen. Laat het deksel nog van de Oven en wacht tot de boter gesmolten is.
    • Zodra de boter gesmolten is doe je het vlees met de ui en knoflook in de Dutch Oven, roer goed om zodat alles bedekt is met de boter. Rook het gerecht nu voor 45 - 60 minuten.
    • Stook de barbecue op naar 160 - 170 graden.
    • Voeg het bier toe met de bouillonblokjes en breng aan de kook. Zodra het bier kookt doe de deksel op de Oven. Laat 1 uur garen.
    • Voeg de laurier, rozemarijn en tijm toe. Laat nog 1,5 uur garen.
    • Nu moet je kijken of het vlees uit elkaar valt, als dat nog niet is laat je het nog 30 minuten doorgaren. Zodra het vlees uit elkaar valt haal je het met 2 vorken helemaal los totdat je alleen maar draadjes hebt. (haal de kruiden takjes en blaadjes er eerst uit)
    • Als laatste doe je het bloem erbij zodat het gaat binden, doe het in stapjes totdat je redelijk stevig stoofvlees hebt.
    • Doof de barbecue en laat de pan er nog 1 uur op staan met het deksel erop.
    Trefwoord rundvlees, Stoofvlees

    ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: