Deze zalmbonbons van de barbecue doen het bij iedere gelegenheid goed. Het is een hele lekkere barbecue snack die zo op tafel staat. Je kunt de zalmbonbons ruim van te voren in de marinade zetten zodat je ze alleen nog even hoeft te roken en ze direct vanaf de rookplank kan serveren aan je gasten. Om te beginnen heb je een stuk zalm nodig zonder vel. Koop je je zalm bij de visboer of bij bijvoorbeeld de Sligro vraag dan gerust aan de medewerker daar of ze de zalmzijde willen ontvellen, die hebben dat zo voor je gedaan. Ligt er een stuk zalm met vel bij je thuis bekijk dan even deze video waarin wordt uitgelegd hoe je het vel van de zalm haalt. Voor de perfecte zalmbonbons gebruik je het wat dikker deel van de filet. Snij daarom het dunne stuk eraf. Die kun je uiteraard direct opeten. De rest van de zalm snij je in blokjes van ongeveer 2 a 3 cm.

Vervolgens gaan we de zalmbonbons marineren. Gebruik hier voor een zipzak of plastic bak die je kan afsluiten. Giet de Tomasu sojasaus erbij en de overige ingrediënten voor de marinade. Laat vervolgens minimaal 2 uur intrekken.

Zalmbonbons roken

Ongeveer een uur voor je wilt eten stook je de barbecue op tot 150 graden en leg je cederhouten plank alvast in water. We leggen de zalmbonbons op de cederhouten plank en roken deze op directe hitte met het deksel van je barbecue dicht. Dit duur ongeveer 10 – 15 minuten. De zalmbonbons zijn het lekkerste als ze niet door en door gaar zijn. Ze mogen gerust nog wat ‘rauw’ zijn van binnen. Tenslotte maak je de bonbons af door een toef Kewpie mayonaise (verkrijgbaar bij de supermarkt of toko) op de zalmbonbons te spuiten, een klein stukje sushi gember en daar bovenop een stukje van de tempura zeewier strips te leggen.

Wat is Tomasu Sojasaus?

Het zal je misschien verassen maar deze sojasaus komt uit Nederland. Op het moment van schrijven pas 7 jaar geleden opgericht in Rotterdam. Een prachtig verhaal waarbij de gehele keten voor het maken van deze Tomasu sojasaus in eigen beheer is. En dat proef je echt in de smaak + er zit geen troep in. Benieuwd naar het hele verhaal? Klik hier.

TabletsTablets
zalmbonbons van de barbecue

Zalmbonbons van de barbecue

Met deze zalmbonbons scoor je altijd. Ze zijn rijk van smaak en staan zo op tafel.
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken BBQ
Porties 8 personen

Equipment

  • cederhouten rookplank

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo zalmfilet zonder vel
  • fles kewpie mayonaise
  • 1 pote sushi gember
  • 1 zak tempura zeewier strips

Marinade

  • 100 ml Tomasu sojasaus
  • 1 tl wasabi pasta
  • 1 rode peper optioneel

Instructies
 

  • Als er en dun stuk aan de zalm zit snij deze er dan vanaf. We willen dat de zalmbonbons minimaal 1,5 - 2 cm hoog zijn. Daarna maak je van de zalmfilet blokje van ongeveer 2 a 3 cm.
  • Voeg de zalm samen met de andere ingrediënten voor de marinade samen in een zipzak of afsluitbare bak. Meng goed door elkaar en zet voor minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Stook de barbecue op tot 150 graden en zorg dat je boven directe hitte kan koken. Wel het cederhouten plankje ongeveer 30 minuten voor aanvang in water. Leg de zalmbonbons op de plank met een beetje ruimte er tussen en leg de plank direct boven de kolen. Sluit je barbecue.
  • Rook de bonbons nu voor 10 - 15 minuten. Ze mogen gerust nog wat rauw zijn van binnen. Je wilt niet dat ze overgaar zijn en de witte eiwitten zichtbaar worden.
  • Als de zalmbonbons klaar zijn garneer je deze af met de kewpie mayo, een klein plakje gember en de tempura. Serveer direct vanaf de plank.
Trefwoord seafood, snack, vis, zalm
BBQExperience

BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl.

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: