Picanha is een populair gerecht in Brazilië en heeft inmiddels ook bij ons aan populariteit gewonnen. Het staat bekend om het mals en smaakvol vlees, met een knapperig, karamelkleurig korstje aan de buitenkant. Normaal gesproken maken we picanha anders klaar op de barbecue zoals je in dit recept kunt lezen. Maar vandaag gaan we voor het spit!

Picanha van het spit

Dit wordt ook wel “churrasco” of “churrasqueira” genoemd. En dat verwijst naar een traditionele manier van barbecueën waarbij vlees wordt gegrild boven een open vuur of op een spit. Het woord “churrasco” is afgeleid van het Spaanse woord “churro”, wat “spit” of “spies” betekent. We kiezen er natuurlijk voor om dit in de barbecue te doen, voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je barbecue van een spit moet zijn voorzien. Gelukkig hebben bijna alle bekende merken er inmiddels één in hun assortiment.

Hoe bereid je picanha van het spit?

In dit recept maken we gebruik van olijfolie, grofzeezout en uiteraard een mooi stuk picanha. Dan snijden we het vlees in brede repen.  Deze smeer je in met de olie en strooi het zout erover heen. Nu moeten we de stukken aan het spit rijgen. Buig het vlees zodat de vetrand aan de buitenkant zit. Tijdens het grillen smelt het vet wat vervolgens om het vlees heen druipt en je een heerlijke karamelkleurig korst aan de buitenkant krijgt.

Stook de barbecue op. Ik leg een strook hete kolen in het midden, direct onder het spit. De temperatuur van je barbecue mag zo’n 200 graden zijn. Hang de vlees spies in de grill en draaien maar. Zodra je een kerntemperatuur van rond de 52 – 54 graden hebt bereikt is je picanha medium rare. Je kunt dit makkelijk meten met een Thermapen. Nadat het vlees gaar is haal je het spit er in zijn geheel vanaf. Haal de picanha van het spit en laat nog even rusten. Snij het vervolgens in hele dunnen plakken, tegen de draad in. Serveer met bijvoorbeeld een Hasselback aardappel.

picanha van het spit

Picanha van het spit

Je hebt manneneten en je hebt manneneten. Picanha van het spit valt in die laatste categorie. Een van de mooiste stukken vlees die ik ken op stoere manier bereid.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Argentijns, BBQ
Porties 6 personen

Equipment

  • spit

Ingrediënten
  

  • 1200 gram picanha
  • grof zeezout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Zorg dat de picanha op kamertemperatuur is. Snijd hem in brede repen van zo'n 5 cm.
  • Smeer de repen picanha in met de olie en het zout.
  • Vouw een reep picanha zo zodat het vet rondom aan de buitenkant zit. Steek nu het spit door het vet, via het vlees, door het vet aan de andere kant.
  • Herhaal bovenstaande stap totdat al het vlees op het spit zit.
  • Bereid de barbecue voor op direct grillen. Leg de hete kolen (+/- 180 graden) in het midden zodat het vlees er direct boven komt te hangen. Bevestig het braadspit en zet deze aan.
  • Doe het deksel op je bbq en laat het vlees rustig garen. Controleer na +/- 45 minuten de kerntemperatuur.
  • Als het vlees 52 tot 54 graden is is deze klaar. Haal het spit van de barbecue en laat even rusten. Het vlees kun je direct vanaf het spit snijden of los. Probeer het in zo dun mogelijke plakken te snijden, tegen de draad van het vlees in. Serveer met nog wat extra zeezout.
Trefwoord picanha, rundvlees, spit

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: