Hasselback aardappelen zijn aardappelen die in heel dunne plakjes zijn gesneden, je snijdt de aardappel bijna helemaal door maar zorgt ervoor dat het wel één geheel blijft. Vervolgens gril je ze lekker krokant, uiteraard op de barbecue.

Oorsprong van de Hasselback aardappel

De Hasselback aardappel is afkomstig uit Zweden en is vernoemd naar het Hasselbacken Hotel in Stockholm, waar het voor het eerst werd geserveerd in de jaren 1950. Het is sindsdien een populaire manier om aardappelen te bereiden, en het is een perfect bijgerecht voor je steak, picanha of bavette!

Welke aardappel is geschikt voor de Hasselback aardappel?

Voor Hasselback aardappelen kun je het beste een grotere aardappel gebruiken, zoals een russet aardappel. Deze aardappelen zijn steviger en hebben een meer vaste structuur, wat ze geschikter maakt om dunne plakjes in te snijden zonder helemaal door te snijden. Ze zijn ook vochtig en zacht van binnen, wat ze lekker maakt om te eten.

Je kunt ook andere soorten aardappelen gebruiken voor Hasselback aardappelen, zoals zoete aardappelen of aardappelen met een vaste structuur, zoals Desiree aardappelen. Houd er wel rekening mee dat deze aardappelen misschien sneller uit elkaar vallen tijdens het bakken, dus het kan wat moeilijker zijn om de plakjes mooi op hun plaats te houden. Maar met wat oefening en de juiste techniek kan het zeker lukken om ook met deze aardappelen Hasselback aardappelen te maken!

Hasselback aardappel van de bbq

Natuurlijk kun je de Hasselback ook in de oven maken maar ik kies natuurlijk voor de barbecue. Met de juiste timing kun je dit gerecht goed klaarmaken naast je vlees of vis. We beginnen met het wassen van de aardappelen. Daarna gaan we ze snijden in dunne plakjes. Als hulpmiddel heb ik er een platte spies doorheen gestoken, zo dicht mogelijk aan de onderkant. Zodra je de plakjes hebt gesneden maak ik van de olie, tijm, knoflook en wat peper en zout een mengsel wat je er met een kwastje overheen smeert. Zorg ervoor dat je ook goed tussen de aardappel schijfjes insmeert. Als alternatief voor olijfolie kun je ook roomboter gebruiken. Smelt deze eerst even en voeg dan alle ingrediënten toe. Vervolgens kwast je dit mengsel over je aardappels.

De barbecue staat inmiddels aan op ongeveer 200 – 220 graden. De Hasselback aardappelen grillen we op indirecte hitte. Af en toe smeer je er nog wat extra van de olie overheen. Na ongeveer 60 minuten, beetje afhankelijk van de grote, zijn ze klaar. De schijfjes krullen dan mooi om, gaan wat uit elkaar staan en zijn lekker krokant. Aan het einde strooien we er nog wat Parmezaan overheen en laten we dat nog even smelten. Je kunt er ook nog voor kiezen om er een lekkere klodder zure room bij te serveren.

Hasselback aardappel

Hasselback aardappelen

Met deze hasselback aardappelen heb je een heerlijk bijgerecht wat er ook nog eens mooi uitziet. De combinatie van aardappel met olie, knoflook en kaas gegrild op de barcbecue zorgt ervoor dat je je vingers erbij zult aflikken.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken BBQ
Porties 4 personen

Equipment

  • Spiesen optioneel

Ingrediënten
  

  • 4 russet aardappelen lekker groot
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • grof zeezout
  • gemalen peper
  • zure room

Instructies
 

  • Was de aardappelen goed, daarna gaan we ze in hele dunne plakjes snijden. Ze mogen niet doorgesneden worden. Hiervoor kun je een spies pakken en deze aan de onderkant er doorheen steken. Ook kun je ervoor kiezen om de aardappel tussen 2 houten lepels te leggen.
  • Pers de knoflook, ris de rozemarijn en meng deze met de olie, het zout en de peper door elkaar. Smeer nu de aardappelen goed in met het oliemengsel ook tussen de plakjes in. Heb je te weinig, maak gerust nog wat meer aan.
  • Stook de barbecue op tot 200 - 220 graden. Zorg ervoor dat je de aardappelen op indirecte hitte kunt garen. Je kunt ze perfect combineren met een lekkere steak bijvoorbeeld die je later gaat grillen.
  • Zodra de bbq op temperatuur is leg je de aardappelen erop. Afhankelijk van de grote duurt het ongeveer 60 minuten. Ze zijn gaar als de aardappel schijfjes uit elkaar vouwen en lekker krokant zijn.
  • Strooi de Parmezaan over de aardappelen en gaar deze nog even mee zodat het lekker smelt.
Trefwoord aardappel

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN: