Als je een vleesliefhebber bent, is de kans groot dat je de term bavette al eens bent tegengekomen. Maar wat is een bavette precies? Deze smaakvolle en veelzijdige steak wint steeds meer aan populariteit, zowel in restaurants als bij thuiskoks. In dit recept ontdek je alles over de oorsprong, smaak, bereiding en waarom bavette van de BBQ een plek verdient op jouw bord.

Wat is een bavette?

Bavette, ook wel flank steak genoemd, is een stuk vlees dat afkomstig is uit de buikspieren van het rund. Het staat bekend om zijn grove structuur en intense smaak. In Frankrijk, waar deze steak zijn naam aan dankt, is bavette een echte klassieker in de keuken. Het is minder bekend dan bijvoorbeeld een entrecôte of ossenhaas, maar daar komt snel verandering in.

De smaak van bavette

Een van de redenen waarom het zo geliefd is, is de diepe en volle vleessmaak. Doordat het vlees uit een werkende spier komt, heeft het een stevige bite en veel karakter. Dit maakt dit stuk een uitstekende keuze voor liefhebbers van puur en smaakvol vlees. De structuur kan iets taaier zijn dan meer malse steaks, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de smaak.

Hoe snijd je een bavette?

Een bavette snij je altijd tegen de de draad, op deze manier krijg je mals resultaat. Je snijd op de draad op de volgende manier. Kijk eerst hoe deze vezels lopen. Leg het vlees zo naar dat je deze vezels van links naar rechts ziet lopen. Vervolgens snijd je het vlees door zodat je dus kleine stukjes van deze vezels maakt en niet met de draad mee.

Hoe bereid je een bavette op de BBQ?

Het bereiden vergt weinig moeite, maar wel wat aandacht. Hier mijn recept:

  • 1

    Laat het vlees op kamertemperatuur komen voordat je het op de grill legt.

  • 2

    Stook de barbecue goed op tot ongeveer 180-200°C. Leg de bavette op het rooster en grill het kort op directe hitte zodat je een mooie ruit krijgt aan beide kanten. Dit duurt ongeveer 2 minuten.

  • 3

    Haal de bavette eraf en prepareer je barbecue voor indirecte hitte. Leg er een stukje rookhout (kers) op en leg de bavette terug. We roken hem nu kort tot een kerntemperatuur van 48 – 49 graden. Deze kun je meten door er een kerntemperatuur meter in te steken.

  • 4

    Snij in de tussentijd de peterselie, knoflook en peper heel fijn. Meng deze met de olijfolie en witte wijnazijn tot een lekkere olie.

  • 5

    Als de kerntemperatuur is bereikt (wat langer als je hem medium of rare wilt hebben) haal je de bavette van de barbecue en leg je het onder een stuk folie. Zorg dat de hitte wat kan ontsnappen en laat het vlees 5 – 10 minuten rusten. Snij het vlees aan op de draad en serveer met de olie.

Bavette is een onderschat stukje vlees dat het verdient om in de spotlights te staan. Met zijn rijke smaak, veelzijdigheid en betaalbaarheid is het een geweldige keuze voor zowel beginnende als ervaren thuiskoks. Probeer het zelf eens en ontdek waarom deze steak zo geliefd is bij fijnproevers over de hele wereld. Bekijk ook eens deze rollade van Bavette.

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:

BBQuality.nl homepage
KokenKoken
bavette met kruidenolie

Bavette

Als je een vleesliefhebber bent, is de kans groot dat je de term bavette al eens bent tegengekomen. Maar wat is een bavette precies? Deze smaakvolle en veelzijdige steak wint steeds meer aan populariteit, zowel in restaurants als bij thuiskoks. In dit recept ontdek je alles over de oorsprong, smaak, bereiding en waarom bavette een plek verdient op jouw bord.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 gram bavette
  • zout
  • peper

Kruidenolie

  • 1 bosje peterselie
  • 3 el olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook

Instructies
 

  • Laat het vlees op kamertemperatuur komen een half uur voordat je gaat grillen.
  • Eventueel kun je de stukjes overtollig vet en vlies van de Bavette snijden.
  • Stook de barbecue op tot 180 - 200 graden en zorg dat je direct kan grillen. Grill de bavette kort zodat je aan beide kanten een mooie ruit krijgt. Duurt ongeveer 2 minuten.
  • Haal de bavette eraf en prepareer je barbecue voor indirecte hitte. Leg er een stukje rookhout (kers) op en leg de bavette terug. We roken hem nu kort tot een kerntemperatuur van 48 - 49 graden. Deze kun je meten door er een kerntemperatuur meter in te steken.
  • Snij in de tussentijd de peterselie, knoflook en peper heel fijn. Meng deze met de olijfolie en witte wijnazijn tot een lekkere olie.
  • Als de kerntemperatuur is bereikt (wat langer als je hem medium of rare wilt hebben) haal je de bavette van de barbecue en leg je het onder een stuk folie. Zorg dat de hitte wat kan ontsnappen en laat het vlees 5 - 10 minuten rusten. Snij het vlees aan op de draad en serveer met de olie.
Trefwoord bavette, rund

BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl.

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN:

  • BBQ Recept: Iberico Ribfingers

  • Pulled Beef van Chuck-Eye steak: om je vingers bij af te likken

  • Reverse sear ribeye steak