Burnt Ends van buikspek
Als ik een feestje heb of een borrel organiseer dan is één van de eerste vragen die gesteld wordt: maak je dan ook die lekker burnt ends? En of! Want dit is inmiddels echt een klassieker bij ons thuis: burnt ends van buikspek. En dan het liefste ook nog van Duroc of die van Heyde Hoeve. Mocht je een ander soort kopen, uiteraard geen probleem! Zolang het maar zonder zwoerd is. Kies ook vooral de rub en saus die jij lekker vindt. Het vlees kan heel veel hebben. Zelf ben ik geen fan van te zoete rubs en sauzen, bij mij mag er ook altijd wel een pitje inzitten. Gaat heel goed met elkaar samen.
De oorsprong van de burnt ends
De burnt ends hebben een duidelijk oorsprong die ons meeneemt naar Arthur Bryant's Barbecue. Tijdens het snijden van de brisket werden de 'burnt ends' eraf gesneden om weg te gooien. Deze beste man echter verzamelde de stukje vlees en serveerde ze aan zijn klanten als snack wat goed in de smaak viel. In 1970 werd door een voedselrecensent over geschreven waarna het hek van de dam was en de blokjes vlees een geliefde snack werd. Andere barbecue restaurants namen het gerecht over en zo ontstond een nieuwe special voor de Kansas City barbecue.
Soorten
Zoals je leest vond de burnt end dus zijn oorsprong als rest stuk van de brisket. De Pork Belly Burnt End of zoals wij hem dus noemen die van buikspek is tegenwoorden de meest gangbare variant. Alhoewel, er zijn ook al varianten van frikadel gesignaleerd. Die laten wij nog even voor wat ze zijn.
Voorbereiding
30 minuten
Qua voorberieding van de burnt ends van buikspek valt het reuze mee. Snij vooraf van het vlees blokjes van ongeveer 3 bij 3 cm. Doe ze in een grote kom en bestrooi ze rijkelijk met de rub. Zorg dat de rub aan alle kanten zit. Je kunt er ook voor kiezen om de rub in een schaal te doen en ieder blokje 1 voor 1 aan alle kanten in de rub te dippen. Zet het vlees afgedekt terug in de koelkast en ga aan de slag met de barbecue.
Bereiding
4 uur 30 minuten
- 1
Stook je barbecue op voor indirect grillen op 120 graden. Wanneer je houtsnippers gebruik week je het rookhout vooraf. Zelf maak ik gebruik van appelhout chuncks. Die kun je op ieder type ketel of kamado goed gebruiken! Zorg dat je genoeg hout hebt voor 2 uur roken. Zodra de barbecue op temperatuur is leg je de blokjes buikspek erop. Klein beetje ruimte er tussen laten. Rook de spek voor 2 uur.
- 2Na 2 uur haal je de burnt ends van de barbecue en leg je ze in de aluminium schaal. Verdeel de blokjes roomboter er tussen en bestrooi ze met de basterd suiker. Tenslotte giet je de agave siroop er tussen. Dek de schaal af met aluminium folie en plaats deze terug op de barbecue.
- 3
Laat de burnt ends nog eens 2,5 uur garen. Als ze klaar zijn haal je de schaal eraf en doe je de stukken vlees in de andere schaal zonder het vocht. Meng ze nu met de barbecue saus en leg ze los op het rooster terug voor 5 a 10 minuten zodat ze een beetje opdrogen maar een mooie glans krijgen. Klaar om te serveren!
Tijden en temperaturen op een rij:
Zin in nog meer BBQ inspiratie?
Volg mij op Instagram of YouTube voor nog meer grillplezier, handige tips, relevante aanbiedingen en exclusieve "behind the scenes" van mijn BBQ-avonturen. Meld je ook aan voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol nieuwe recepten, aanbiedingen, en verrassende BBQ tips die je niet wilt missen.
Volg mij op:
Burnt end van buikspek
Equipment
- rookhout appel bij voorkeur
- 2 aluminium schalen
- aluminium folie
Ingrediënten
- 1 kilo buikspek
- BBQ Rub naar keuze
- BBQ Saus
- 50 gram roomboter in blokjes
- 3 eetlepels basterd suiker
- 3 eetlepels agave siroop
Instructies
- Snijd de buikspek in blokjes van ongeveer 3cm. Bestrooi de blokjes rijkelijk met de bbq rub. Hiermee kun je lekker experimenteren wat je lekker vindt.
- Stook je barbecue op voor indirect grillen op 120 graden. Week je rookhout bij gebruik van snippers op een houtskool barbecue. Zorg dat je genoeg hout hebt voor 2 uur roken. Zodra de barbecue op temperatuur is leg je de blokjes buikspek erop. Klein beetje ruimte er tussen laten. Rook de spek voor 2 uur.
- Na 2 uur haal je de burnt ends van de barbecue en leg je ze in de aluminium schaal. Verdeel de blokjes roomboter er tussen en bestrooi ze met de basterd suiker. Tenslotte giet je de agave siroop er tussen. Dek de schaal af met aluminium folie en plaats deze terug op de barbecue.
- Laat de burnt ends nog eens 2,5 uur garen. Als ze klaar zijn haal je de schaal eraf en doe je de stukken vlees in de andere schaal zonder het vocht. Meng ze nu met de barbecue saus en leg ze los op het rooster terug voor 5 a 10 minuten zodat ze een beetje opdrogen maar een mooie glans krijgen. Klaar om te serveren!
Ik ben Daan van Eijk en sinds 2016 neem ik je op bbqrockstars.nl mee in mijn wereld van barbecueën. Je vindt er alles, van smaakvolle gerechten en persoonlijke tips tot onmisbare hulpmiddelen die jouw bbq avontuur nog beter maken. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen de magie van koken op open vuur te laten ontdekken. Soms lukt een gerecht meteen, soms helemaal niet, maar dat maakt het juist leuk. Want barbecueën draait om beleven, experimenteren en samen genieten.