Ben je op zoek naar een leuk ‘fingerfood’ gerecht voor de barbecue? Dan mogen deze burnt ends van buikspek niet ontbreken. Het gerecht is makkelijk te maken en zijn gegarandeerd een succes. Je gaart de burnt ends low and slow maar ze hoeven er totaal maar zon 4 – 5 uur op. In eerste instantie rook je het buikspek zo’n 2 tot 2,5 uur op 120 graden. Daarna doe je ze in een aluminium schaal en stoom je ze nog eens 2 tot 2,5 uur om ze vervolgens af te lakken met een lekker barbecue saus.
De oorsprong van de burnt ends
De burnt ends hebben een duidelijk oorsprong die ons meeneemt naar Arthur Bryant’s Barbecue. Tijdens het snijden van de brisket werden de ‘burnt ends’ eraf gesneden om weg te gooien. Deze beste man echter verzamelde de stukje vlees en serveerde ze aan zijn klanten als snack wat goed in de smaak viel. In 1970 werd door een voedselrecensent over geschreven waarna het hek van de dam was en de blokjes vlees een geliefde snack werd. Andere barbecue restaurants namen het gerecht over en zo ontstond een nieuwe special voor de Kansas City barbecue.
Soorten
Zoals je leest vond de burnt end dus zijn oorsprong als rest stuk van de brisket. De Pork Belly Burnt End of zoals wij hem dus noemen die van buikspek is tegenwoorden de meest gangbare variant. Alhoewel, er zijn ook al varianten van frikadel gesignaleerd. Die laten wij nog even voor wat ze zijn.
Benodigdheden:
Burnt end van buikspek
Equipment
- rookhout appel bij voorkeur
- 2 aluminium schalen
- aluminium folie
Ingrediënten
- 1 kilo buikspek
- BBQ Rub naar keuze
- BBQ Saus
- 50 gram roomboter in blokjes
- 3 eetlepels basterd suiker
- 3 eetlepels agave siroop
Instructies
- Snijd de buikspek in blokjes van ongeveer 3cm. Bestrooi de blokjes rijkelijk met de bbq rub. Hiermee kun je lekker experimenteren wat je lekker vindt.
- Stook je barbecue op voor indirect grillen op 120 graden. Week je rookhout bij gebruik van snippers op een houtskool barbecue. Zorg dat je genoeg hout hebt voor 2 uur roken. Zodra de barbecue op temperatuur is leg je de blokjes buikspek erop. Klein beetje ruimte er tussen laten. Rook de spek voor 2 uur.
- Na 2 uur haal je de burnt ends van de barbecue en leg je ze in de aluminium schaal. Verdeel de blokjes roomboter er tussen en bestrooi ze met de basterd suiker. Tenslotte giet je de agave siroop er tussen. Dek de schaal af met aluminium folie en plaats deze terug op de barbecue.
- Laat de burnt ends nog eens 2,5 uur garen. Als ze klaar zijn haal je de schaal eraf en doe je de stukken vlees in de andere schaal zonder het vocht. Meng ze nu met de barbecue saus en leg ze los op het rooster terug voor 5 a 10 minuten zodat ze een beetje opdrogen maar een mooie glans krijgen. Klaar om te serveren!
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl.