Als je denkt aan Texas BBQ, dan denk je waarschijnlijk meteen aan brisket of pulled pork. Maar laat je niet misleiden – de Lone Star State heeft nog een culinair geheim: de Texas Turkey. Deze gerookte kalkoenfilet van de bbq combineert de sappigheid van gevogelte met de rijke, rokerige smaken waar Texas om bekend staat.
Waarom Kalkoenfilet op de BBQ?
Kalkoenfilet is een uitstekende keuze voor op de barbecue: het is mager, wordt niet snel droog (mits goed bereid), en neemt prachtig de rooksmaak op. Anders dan kipfilet heeft kalkoenfilet net wat meer bite en een vollere smaak. De Texas-methode die wij gebruiken, zorgt ervoor dat je gegarandeerd een sappige kalkoenfilet van de BBQ haalt.
Kalkoenfilet pekelen
Het succes van een Texas Turkey begint al 24 uur voor het roken. De kalkoen wordt ondergedompeld in een klassieke pekeloplossing van water, Keltisch zeezout, peperkorrels en laurierblaadjes. Deze traditionele pekel zorgt ervoor dat je kalkoenfilet straks heerlijk sappig van de BBQ komt.
Kalkoenfilet op de BBQ: van pekel tot bord
Dag 1 – Het pekelen
- Pekel voorbereiden (24 uur van tevoren)
- Breng 2 liter water aan de kook
- Los 225 gram Keltisch zeezout op in het water
- Voeg 10 peperkorrels en 3 laurierblaadjes toe
- Laat 10 minuten zachtjes koken. Giet daarna nog 2 liter koud water bij
- Laat de pekel volledig afkoelen tot kamertemperatuur
- Kalkoen voorbereiden
- Spoel de kalkoenfilet af met koud water
- Dep het vlees droog met keukenpapier
- Controleer op eventuele stukjes bot of kraakbeen
- Pekelen
- Leg de kalkoenfilet in een grote bak, pan of ziplock zak
- Giet de afgekoelde pekel erover
- Zorg dat het vlees volledig onderstaat
- Dek af en zet 24 uur in de koelkast
- Draai het vlees eventueel om de 6 uur om
Dag 2 – Barbecuen
- Vlees voorbereiden (1 uur voor het grillen)
- Haal de kalkoenfilet uit de pekel
- Spoel kort af met koud water
- Dep grondig droog met keukenpapier
- Laat 30 minuten op kamertemperatuur komen
- Kruiden voorbereiden
- Meng in een kommetje:
- 2 eetlepels grove zwarte peper
- 1 eetlepel Keltisch zeezout
- Wrijf het vlees rondom in met de kruidenmix
- Meng in een kommetje:
Het Rookproces
- BBQ voorbereiden
- Steek de BBQ aan en stabiliseer op 120°C
- Maak een indirecte zone
- Voeg rookhout toe, wij gebruiken eiken rookhout
- Plaats een waterbakje voor extra vocht
- Roken
- Plaats de kalkoenfilet in de indirecte zone
- Steek de thermometer erin en sluit het deksel
- Controleer elke 30 minuten
- Spray elk uur licht met water
- Gril tot kerntemperatuur van 70°C (ongeveer 30-40 min per 450g)
Afwerking en Serveren
- Rusten
- Haal het vlees van de BBQ bij 70°C kerntemperatuur
- Wikkel losjes in aluminiumfolie of butcherpaper
- Laat 20 minuten rusten
- Snijden en serveren
- Snijd tegen de draad in plakken van ongeveer 1 cm
- Rangschik op een voorverwarmd bord
- Serveer direct met de bijgerechten zoals deze Hasselback aardappelen
Belangrijke temperaturen & tijden
- Pekel afkoelen: tot kamertemperatuur (±20°C)
- BBQ temperatuur: 120°C
- Kerntemperatuur vlees: 70°C
- Rusttijd: 20 minuten bij kamertemperatuur
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:
Kalkoenfilet van de BBQ: Texas Turkey
Equipment
- Eiken rookhout
- butcher paper
- Thermometer
Ingrediënten
- 1,5 kg kalkoenfilet
Pekel
- 4 lt water
- 225 gr Keltisch zeezout
- 3 laurierblaadjes
- 10 peperkorrels
Kruidenmix
- 1 el Keltisch zeezout
- 2 el gemalen zwarte peper
Instructies
Dag 1: Het pekelen
- Pekel voorbereiden (24 uur van tevoren)Breng 2 liter water aan de kook. Los 225 gram Keltisch zeezout op in het water en voeg de peperkorrels en laurierblaadjes toe. Laat 10 minuten zachtjes koken. Giet daarna nog 2 liter koud water erbij. Laat de pekel volledig afkoelen tot kamertemperatuur
- Spoel de kalkoenfilet af met koud water en dep droog. Haal eventueel stukjes bot of kraakbeen eruit.
- Leg de kalkoen in een grote bak, pan of zipzak en giet de afgekoelde pekel eroverheen zodat het vlees volledig onder water staat. Dek het af en zet voor minstens 24 uur in de koelkast.
Dag 2: Barbecuen
- Haal de kalkoenfilet uit de pekel en spoel af onder de kraan. Verwijderen eventueel los hangend vlies en dep goed droog. Laat de kalkoenfilet ongeveer 30 minuten drogen. Meng de kruiden voor de mix en strooi deze rondom.
- Steek de barbecue aan en zorg dat die op 120 graden komt. Creer een indirecte zone waarop je kalkoen komt te liggen. Zodra de bbq warm is leg je de filet op de indirecte zone, steek de thermometer erin en begin direct met roken.
- Zorg dat je continu rook hebt, spray de kalkoenfilet met water. Dit is niet noodzakelijk maar zorgt voor nog meer malsheid. Wanneer de temperatuur 70 graden is haal je hem eraf en pakje je hem losjes in alu folie of butcher paper. Laat 20 minuten rusten.
- Snijd de kalkoenfilet op de draad in plakken van 1 cm dik.
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl. Daarnaast zijn wij ambassadeur van online slagerij bbquality.nl