Als we een feestje hebben dan is er een grote kans dat er Smash Burgers op het menu staan. Bij deze burgers gaat letterlijk het water in je mond lopen. Daarnaast kun je lekker variëren met je toppings en hoeveel smash burgers er op een  broodje moeten. Ook staan ze binnen no time op tafel. Het bakken van een aantal burgers is minuten werk, is niet moeilijk en ziet er ook nog eens leuk uit.

Wat is een Smash Burger?

In tegenstelling tot een traditionele hamburger begint de smash burger als een bolletje gehakt en niet als een dikke patty zoals je kunt lezen in ons basis recept van een hamburger. Dit bolletje is ook niet al te groot, wij gebruiken rond de 75 gram per bol en dat wegen we keurig af. Vervolgens smash je de burger op een bakplaat, gietijzeren pan of een plancha. Hiervoor maak je gebruik van een zogenaamde hamburgerpers zoals deze van Sumo. Je kunt er ook voor kiezen om een spatel te gebruiken. Zorg dan dat je een dichte hebt en druk de smash burgers extra aan door daar een tang boven op te zetten. Maar geloof me: de pers werkt veel makkelijker.

Dit platdrukken of smashen doen we natuurlijk niet voor niets. Het zorgt er namelijk voor dat je burger maximaal contact heeft met je plaat en hierdoor krijg je een ontzettend lekkere krokante, gekarameliseerde korst door de zogenaamde Maillard-reactie. En de binnenkant? Die blijft heerlijk sappig.

Hoe maak je een Smash Burger?

Om de perfecte smash burger te maken heb je wel wat specifiek kookgerei nodig. Zoals hierboven aan gegeven is een voorwaarde dat je over een bakplaat, gietijzeren pan of plancha beschikt. Voordat wij de plancha hadden hebben we gebruik gemaakt van deze gietijzeren bakplaat van Green Egg. Die past prima op iedere barbecue overigens. Daarnaast is een hamburgerpers of dichte spatel een must have.

Voor het gehakt gebruiken wij rundergehakt. Dit brengen we enkel op smaak met mat zout en peper. Hier kun je natuurlijk naar eigen voorkeur mee gaan spelen. Worcestershiresaus, beetje knofloof- of uienpoeder doen het ook goed. Maak porties van 75 gram en vorm ze tot een stevige bol. Nog even op laten stijven in de koelkast en klaar voor gebruik.

Stook je barbecue of plancha goed op tot ongeveer 220 – 230 graden. Als je een uitje wilt gaan we die eerst even fruiten tot ze een lekker smaak hebben. Daarna de broodjes even kort grillen zodat er een lekker krokante bruine kant op zit en dan is het tijd om te gaan smashen. Afhankelijk van de grote van de bakplaat leg je een aantal bollen gehakt erop. Zorg dat er zo 6 a 7 cm tussen de bollen zit. Druk vervolgens de bollen plat met je hamburgerpers of spatel en doe dat voor zon 10 seconden. Probeer de bollen gelijkmatig te pletten, draai eventueel een beetje met je pers er overheen. Tip: gebruik een stukje bakpapier tussen je burger en de pers, zo blijven ze niet plakken aan je pers of spatel.

Na ongeveer 2 minuten draai je de burgers om met je spatel. als het goed is heb je een prachtige donker bruine, karamelachtige korst. Daar leg je een plak van je favoriete smeltkaas op zoals Gruyère of Cheddar. In de tussentijd beleg je de onderkant van het broodje met de saus. Als de kaas wat gesmolten is stapel je twee burgers op elkaar en top je ze af met wat ui.

We beperken ons in dit recept enkel tot de saus, ui en twee smash burgers. Maar je kunt hier ook weer je eigen varianten gaan maken. Denk aan wat sla, tomaat en komkommer. Leef je uit!

Tips en tricks voor je Smash Burger

Tenslotte nog een aantal tips voordat je je gaat storten op het maken van deze heerlijke smash burgers:

  • Oefen eerst een paar keer, ga niet direct voor 20 man smash burgers maken
  • Maak gebruik van een goede spatel om je burgers om te draaien.
  • Bij het smashen zorg ervoor dat je al het gehakt evenredig plet.
  • Draai je burgers niet te snel, je wilt dat ze de korst krijgen.
Kerst 2024Kerst 2024
Smash Burgers

Smash Burgers

Dit is het recept om de overheerlijke Smash Burgers te maken. Je kunt deze burgers zelf aanpassen met lekkere toppings of kruiden naar smaak.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Porties 4 personen

Equipment

  • Hamburgerpers
  • Barbecue spatel
  • plancha BBQ of gietijzeren plaat

Ingrediënten
  

  • 600 gram rundergehakt
  • 4 plakken Cheddar
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 2 witte uien
  • mayonaise
  • mosterd
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Weeg het gehakt af in porties van 75 gram. Maak er goede stevige ballen van. Meng het zout en peper er doorheen. Je kunt dit eventueel ook later toevoegen als de burgers op de plaat liggen. Zet de ballen in de koelkast totdat je ze gaat gebruiken. Snij je burgerbuns alvast door.
  • Stook je plancha of bbq op. We hebben goede hitte nodig van ongeveer 220 - 230 graden. Verwarm je plaat zodat deze echt heet is. Fruit in de tussentijd je uitjes. Dit kun je uiteraard in een gietijzeren pannetje doen op de barbecue.
  • Zodra je plaat heet is en je ui klaar gaan we de burgers smashen. Leg de gehaktbollen op de plaat. Advies: doe er niet meer dan 4 in 1 keer. Druk de bollen goed plat met je hamburgerpers en zorg dat ze evenredig geplat worden. Je kunt een bakpapiertje gebruiken tussen je burger en je pers zodat deze niet blijft plakken. Druk voor 10 seconden aan.
  • Herhaal bovenstaande stap bij de andere burgers. Zodra de eerste 2 minuten ligt moet je ze omdraaien. Je vlees moet nog rood zijn in het midden, aan de zijkant zie je al wat verkleuring. Gebruik een goede hamburger spatel, die heeft een scherp randje waarmee je de burger makkelijker kan draaien. Steek je spatel er onder een hoek onder en zorg dat de burger los is. Draaien maar!
  • Zodra je de burgers gedraaid hebt zie je een mooie crust, goudbruin van kleur. Daar leg je een plak kaas op. In de tussentijd leg je je broodjes met de snijkant op de plaat om ze even te toasten. Wacht tot de kaas gesmolten is en stapel 2 burgers op elkaar. Smeer de mayo/mosterd op je bun, leg de dubbele burger erop en garneer af met de ui.
Trefwoord burger, rund, smash

BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com en Welkoop.nl.

ONZE NIEUWSTE RECEPTEN:

  • Ingelegde komkommer

  • Cajun kip

  • Flatbread uit de sklillet