Geef je BBQ gerechten een kick met zelfgemaakte ingelegde rode uien!
Ingelegde rode uien zijn werkelijk waar goddelijk. Deze smaakbommetjes zijn supermakkelijk te maken en geven bijna elk gerecht een onweerstaanbare zoetzure touch. Binnen mijn vrienden groep zijn ze niet meer weg te denken wanneer we een broodje pulled pork, beef of cajun chicken eten. Perfect voor bij al je barbecuecreaties!
Waarom zijn ingelegde rode uien zo geweldig?
Simpel: ze zijn knapperig, fris, licht zoet, een beetje zuur, hebben een pitje en ze zien er ook nog eens fantastisch uit met die knalroze kleur. Vergeet die saaie rauwe ui op je burger; deze ingelegde variant is een gamechanger. En het mooiste is: je hebt er maar een paar simpele ingrediënten voor nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Zo maak je ze zelf (super simpel!)
Dit is echt kinderspel. Binnen 10 minuten heb je de basis klaar en na een uurtje (of langer, hoe langer hoe lekkerder!) wachten, kun je al genieten.
Wat heb je nodig?
- 5 middelgrote rode uien
- 1 liter kokend water
- 200 ml appelciderazijn
- 200 ml rodewijnazijn
- 3 eetlepels suiker
- 2 theelepel zout
- 1 rode peper, in ringen
- 3 teentje knoflook
En zo doe je het:
- 1
Snij de uien: pel de rode uien en snijd ze in zo dun mogelijke ringen. Hoe dunner, hoe sneller ze de smaken opnemen. Een mandoline is hier ideaal voor, maar met een scherp mes kom je ook een heel eind.
- 2
Kook het water: leg de uien in een vergiet en giet het gekookte water vervolgs overheen. Laat even uitlekken.
- 3
Maak het inlegvocht: meng in een maatbeker de azijn, suiker en het zout. Roer goed totdat de suiker en het zout zijn opgelost.
- 4
Combineer: doe de helft van de gesneden uien in een schone pot. Voeg de helft van de rode peper en de knoflook toe. Vul af met de andere helft van de uien en dan weer rode peper en knoflook. Giet het inlegvocht eroverheen zodat de uien helemaal onderstaan. Sluit de pot af.
- 5
Wachten maar! Sluit de pot af en laat de uien minimaal een uur marineren op kamertemperatuur. Nog beter? Zet ze een paar uur of een hele nacht in de koelkast. Hoe langer ze staan, hoe zachter en smaakvoller ze worden.
Je kunt de ingelegde rode uien luchtdicht afgesloten in de koelkast zo’n twee weken bewaren. Perfect om altijd wat op voorraad te hebben!
Waar smaken deze juweeltjes lekker bij?
De mogelijkheden zijn eindeloos! Hier een paar ideeën, speciaal voor de barbecue:
- Op je burger: Verruil die standaard augurk eens voor een flinke schep ingelegde rode ui. Je burger zal je dankbaar zijn!
- Bij pulled pork of beef: De frisheid van de ui snijdt perfect door het rijke en vette van langzaam gegaard vlees. Een match made in heaven!
- In een salade: Geef je groene salade een boost, of voeg ze toe aan een aardappelsalade of pastasalade voor een verrassende twist.
- Bij gegrilde vis: De zoetzure smaak combineert fantastisch met de delicate smaak van gegrilde zalm of makreel.
- Bij brisket: Net als bij pulled pork, snijdt de zuurgraad van de uien prachtig door de rijkdom van de brisket.
Leuk feitje: De roze kleur!
Wist je dat de prachtige roze kleur van ingelegde rode uien komt door een reactie tussen de anthocyanen (de pigmenten die rode uien hun kleur geven) en de azijn? Het zuur in de azijn verandert de pH-waarde, waardoor de kleur intenser wordt. Kun je mooi vertellen bij je volgende barbecue sessie!
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:
Ingelegde rode ui
Equipment
- 1 glazen pot
- mandoline (of scherp mes)
Ingrediënten
- 5 middelgrote rode uien
- 1 liter kokend water
- 200 ml appelciderazijn
- 200 ml rodewijnazijn
- 3 el suiker
- 2 tl zout
- 1 rode peper (in ringen)
- 3 teentjes knoflook
Instructies
- Pel de rode uien en snijd ze in zo dun mogelijke ringen. Hoe dunner, hoe sneller ze de smaken opnemen. Een mandoline is hier ideaal voor, maar met een scherp mes kom je ook een heel eind.
- Leg de uien in een vergiet en giet het gekookte water vervolgs overheen. Laat even uitlekken.
- Meng in een maatbeker de azijn, suiker en het zout. Roer goed totdat de suiker en het zout zijn opgelost.
- Doe de helft van de gesneden uien in een schone pot. Voeg de helft van de rode peper en de knoflook toe. Vul af met de andere helft van de uien en dan weer rode peper en knoflook. Giet het inlegvocht eroverheen zodat de uien helemaal onderstaan. Sluit de pot af.
- Sluit de pot af en laat de uien minimaal een uur marineren op kamertemperatuur. Nog beter? Zet ze een paar uur of een hele nacht in de koelkast. Hoe langer ze staan, hoe zachter en smaakvoller ze worden.
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com, BBQuality.nl en Welkoop.nl.