Zin in iets anders dan de standaard burger of speklap? Dan is dit Korean BBQ Beef van bavette echt iets voor jou. Sappig, smaakvol en met een pittige kick van gochujang. In dit recept laten we je zien hoe je met een simpele maar krachtige marinade en een goed stuk vlees indruk maakt op je volgende barbecue.
Waarom bavette op de BBQ?
Bavette, ook wel vanglap of vinkelap genoemd, is een super smaakvol stuk rundvlees dat het fantastisch doet op de grill. Het heeft een grove structuur en blijft heerlijk mals als je het kort en heet grilt. Bovendien neemt het marinades als geen ander op, wat het perfect maakt voor dit Koreaanse BBQ-recept.
Wat heb je nodig?
Voor de marinade:
- 2 eetlepels gochujang (Koreaanse gefermenteerde chilipasta)
- 1 eetlepel geraspte verse gember
- 3 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rijstwijnazijn (optioneel, voor wat zuur)
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
Voor het vlees:
- 800 gram bavette, Nederlands dubbeldoel
- extra sesamzaadjes en lente-ui ter garnering
Voorbereiding: de marinade doet het werk
Meng alle ingredienten voor de marinade in een kom goed door elkaar. Zelf hak en meng ik ze goed fijn met een keukenmachine. Daarna snijd je de bavette over de lengte door en vervolgens op de draad in repen. Leg de repen in een marinade bak of ziplock zak. Giet de marinade erbij en meng dit heel goed door elkaar. Sluit de bak of zak en zet deze in de koelkast. Laat minstens 4 uur maar bijvoorkeur een nacht in de koelkast staan zodat de smaak goed in het vlees trekt. Langer = beter!
Tijd om te grillen!
- 1Haal de bavette een half uurtje van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
- 2
Steek je barbecue aan en ga voor directe hitte, medium tot hoog vuur.
- 3
Gril de reepjes bavette ongeveer 1,5 tot 2 minuten per kant, afhankelijk van de dikte en hoe gaar je ze wilt.
- 4
Laat het vlees kort rusten (5 minuten) voordat je het serveert.
Serveren van de Korean BBQ Beef Bavette
Serveer de Korean Beef met:
- Wat kleefrijst of noedels
- Gegrilde groentes zoals paprika, bosui of shiitake
- Een frisse komkommersalade of Koreaanse kimchi
- En vergeet de sesamzaadjes en gesneden lente-ui niet!
Belangrijke temperaturen & tijden
- Marineren minimaal 4 uur, liever 16 uur
- Barbecue op directe hitte, medium tot heet
- 1,5 tot 2 minuten grillen, afhankelijk van je voorkeur voor gaarheid
- 5 minuten laten rusten
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van:
Korean BBQ beef bavette
Equipment
- Marinade bak
Ingrediënten
- 800 gram bavette
- sesamzaadjes en/of lente-ui garnering
Marinade
- 2 el gochujang
- 1 el geraspte verse gember
- 3 teentjes knoflook fijngehakt of geperst
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 2 el olijfolie
- 1 el rijstwijnazijn optioneel
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 1 el geroosterde sesamzaadjes
Instructies
- Meng alle ingredienten voor de marinade samen en meng goed door elkaar.
- Snijd de bavette over de lengte door en vervolgens op de draad in repen.
- Leg de repen bavette in een marinade bak en voeg de marinade toe. Meng goed door elkaar en laat minimaal 4 uur intrekken maar bij voorkeur een nacht.
- Haal 30 minuten voor het grillen de bavette uit de koelkast. Stook je barbecue op tot medium - hoge temperatuur en grill de bavette 1,5 tot 2 minuten op directe hitte.
- Laat de repen kort rusten (5 minuten) en garneer af met de sesamzaadjes en/of lente-ui.
BBQ Rockstars maakt gebruik van affiliate links in onze recepten en blogs. Hiermee brengen wij producten onder de aandacht die wij goed vinden en, wanneer je via onze website een product bij de betreffende partner koopt, een kleine vergoeding krijgen. Hierdoor kunnen wij BBQ Rockstars onderhouden. We werken uitsluitend samen met betrouwbare partners zoals: Bol.com, Coolblue.nl, Bbqexperiencecenter.nl, Weber.com, BBQuality.nl en Welkoop.nl.